Bazı armut çeşit ve genotiplerinin ateş yanıklığı hastalığına duyarlılık durumlarının kimyasal analizlerle belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Dünya armut üretimi yaklaşık 19 milyon tonun üzerinde olup bunun yaklaşık %50'si Çin'de üretilmektedir. Bu ülkeyi sırası ile ABD, İtalya, İspanya, Arjantin, Güney Kore, Türkiye, Japonya, Güney Afrika ve Hollanda izlemektedir. Armutta verimi en çok etkileyen hastalık ateş yanıklığıdır. Hastalığa dayanımda çeşide ait farklı biyokimyasal özelliklerle beraber fenolik maddelerin etkin olduğu bilinmektedir. Ateş yanıklığı hastalığına dayanıklı genotipler ve duyarlı çeşitlerde bazı kimyasalanalizlerle dayanım durumlarının karşılaştırılması amacı ile yapılan çalışmada, SÇKM (%) oranı, ortalama pH değeri, toplam fenol değeri, kateşin ve arbutin miktarları dayanıklı genotiplerde duyarlı çeşitlere göre yüksek olurken; titre edilebilir asitlik miktarı, toplam flavonoid ve klorogenik asit miktarı duyarlı çeşitlerlerde yüksek olmuştur. Toplam fenol, toplam flavonoid, klorogenik asit, kateşin ve arbutin miktarları bakımından II-14-37 numaralı genotipin, tüm çeşit ve genotiplerden önemli ölçüde yüksek bir değere sahip olduğu belirlenmiştir. World pear production is over 19 million tons, about 50% of which is produced in China. This country is followed by the USA, Italy, Spain, Argentina, South Korea, Turkey, Japan, South Africa and the Netherlands, respectively. The disease that most affects the yield of pears is fire blight. It is known that phenolic substances, together with different biochemical properties of the variety, are effective in resistance to disease. In the study conducted with the aim of comparing the resistance status of fire blight resistant genotypes and susceptible cultivars with some chemical analyzes, while the SSC(%), average pH value, total phenol value, catechin and arbutin amounts were higher in resistant genotypes compared to susceptible cultivars; titratable acidity, total flavonoid and chlorogenic acid content were high in susceptible cultivars. It was determined that genotype II-14-37 had a significantly higher value than all cultivars and genotypes in terms of total phenol, total flavonoid, chlorogenic acid, catechin and arbutin amounts.
Collections