Show simple item record

dc.contributor.advisorEvrenosoğlu, Yasemin
dc.contributor.advisorÖncü Kaya, Elif Mine
dc.contributor.authorÖlmez, Ahmet Kürşat
dc.date.accessioned2023-09-22T12:17:58Z
dc.date.available2023-09-22T12:17:58Z
dc.date.submitted2023-06-01
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/739225
dc.description.abstractDünya armut üretimi yaklaşık 19 milyon tonun üzerinde olup bunun yaklaşık %50'si Çin'de üretilmektedir. Bu ülkeyi sırası ile ABD, İtalya, İspanya, Arjantin, Güney Kore, Türkiye, Japonya, Güney Afrika ve Hollanda izlemektedir. Armutta verimi en çok etkileyen hastalık ateş yanıklığıdır. Hastalığa dayanımda çeşide ait farklı biyokimyasal özelliklerle beraber fenolik maddelerin etkin olduğu bilinmektedir. Ateş yanıklığı hastalığına dayanıklı genotipler ve duyarlı çeşitlerde bazı kimyasalanalizlerle dayanım durumlarının karşılaştırılması amacı ile yapılan çalışmada, SÇKM (%) oranı, ortalama pH değeri, toplam fenol değeri, kateşin ve arbutin miktarları dayanıklı genotiplerde duyarlı çeşitlere göre yüksek olurken; titre edilebilir asitlik miktarı, toplam flavonoid ve klorogenik asit miktarı duyarlı çeşitlerlerde yüksek olmuştur. Toplam fenol, toplam flavonoid, klorogenik asit, kateşin ve arbutin miktarları bakımından II-14-37 numaralı genotipin, tüm çeşit ve genotiplerden önemli ölçüde yüksek bir değere sahip olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstractWorld pear production is over 19 million tons, about 50% of which is produced in China. This country is followed by the USA, Italy, Spain, Argentina, South Korea, Turkey, Japan, South Africa and the Netherlands, respectively. The disease that most affects the yield of pears is fire blight. It is known that phenolic substances, together with different biochemical properties of the variety, are effective in resistance to disease. In the study conducted with the aim of comparing the resistance status of fire blight resistant genotypes and susceptible cultivars with some chemical analyzes, while the SSC(%), average pH value, total phenol value, catechin and arbutin amounts were higher in resistant genotypes compared to susceptible cultivars; titratable acidity, total flavonoid and chlorogenic acid content were high in susceptible cultivars. It was determined that genotype II-14-37 had a significantly higher value than all cultivars and genotypes in terms of total phenol, total flavonoid, chlorogenic acid, catechin and arbutin amounts.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBazı armut çeşit ve genotiplerinin ateş yanıklığı hastalığına duyarlılık durumlarının kimyasal analizlerle belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of fire blight susceptibility of some pear varieties and genotypes by chemical analysis
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2023-06-01
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmPear
dc.subject.ytmErwinia amylovora
dc.subject.ytmPhenolic compounds
dc.subject.ytmGenotype
dc.subject.ytmChromatography-high pressure-liquid
dc.identifier.yokid10294884
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid718546
dc.description.pages62
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess