Mentha pulegium'un in vitro antioksidan, antimikrobiyal özellikleri ve COX-1/COX-2 enzim inhibisyon aktivitesinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Tıbbi ve aromatik bitkiler ile baharatlar tarih boyunca insanlar tarafından hastalıkları tedavi etme amacıyla kullanılmıştır. Mentha pulegium dünyada ve ülkemizde gıda olarak kullanıldığı gibi geleneksel tedavilerde de kullanılmaktadır. Bu bağlamda, sunulan çalışma Mentha pulegium bitkisinin antioksidan, antimikrobiyal özellikleri ile COX-1 ve COX-2 enzimleri üzerine etkilerini irdelemek amacıyla yapıldı. Antioksidan özellikleri DPPH ve CUPRAC metotlarıyla spektrofotometrik olarak araştırılırken, antibiyotik etkisi disk difüzyon metodu ile belirlendi. COX-1 ve COX-2 enzimleri üzerine etkileri ise ticari kitler ile kolorimetrik olarak saptandı. Elde edilen sonuçlar, Mentha pulegium bitkisinin önemli bir antioksidan etkiye sahip olduğunu gösterirken, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli ve Candida albicans suşları üzerine herhangi bir antibiyotik etkisinin olmadığını gösterdi. COX-1 enzimi üzerine ise çok zayıf inhibisyon etkisi sergiledi. COX-2 enzimi üzerine etkisi hesaplanamadı. Sonuç olarak, Mentha pulegium bitkisinin önemli bir antioksidan özelliğe sahip olduğu ve COX-1 enzimi üzerine çok zayıf inhibisyon etkisi gösterdiği tespit edildi. Medicinal and aromatic plants and spices have been used by people throughout history to treat diseases. Mentha pulegium is used as food in the world and in our country, as well as in traditional treatments. In this context, the presented study was carried out to examine the antioxidant and antimicrobial properties of the Mentha pulegium plant and its effects on COX-1 and COX-2 enzymes. Antioxidant properties were investigated spectrophotometrically by DPPH and CUPRAC methods, while antibiotic effect was determined by disk diffusion method. The effects on COX-1 and COX-2 enzymes were determined colorimetrically with commercial kits. The results obtained showed that Mentha pulegium plant had a significant antioxidant effect, while it did not have any antibiotic effect on Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli and Candida albicans strains. On the other hand, it exhibited a very weak inhibition effect on the COX-1 enzyme. The effect on the COX-2 enzyme could not be calculated. As a result, it was determined that the plant Mentha pulegium has an important antioxidant property and has a very weak inhibition effect on the COX-1 enzyme
Collections