Show simple item record

dc.contributor.advisorÇelikezen, Fatih Çağlar
dc.contributor.authorKoçyiğit, Recep
dc.date.accessioned2023-09-22T12:15:52Z
dc.date.available2023-09-22T12:15:52Z
dc.date.submitted2022-04-01
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/738935
dc.description.abstractTıbbi ve aromatik bitkiler ile baharatlar tarih boyunca insanlar tarafından hastalıkları tedavi etme amacıyla kullanılmıştır. Mentha pulegium dünyada ve ülkemizde gıda olarak kullanıldığı gibi geleneksel tedavilerde de kullanılmaktadır. Bu bağlamda, sunulan çalışma Mentha pulegium bitkisinin antioksidan, antimikrobiyal özellikleri ile COX-1 ve COX-2 enzimleri üzerine etkilerini irdelemek amacıyla yapıldı. Antioksidan özellikleri DPPH ve CUPRAC metotlarıyla spektrofotometrik olarak araştırılırken, antibiyotik etkisi disk difüzyon metodu ile belirlendi. COX-1 ve COX-2 enzimleri üzerine etkileri ise ticari kitler ile kolorimetrik olarak saptandı. Elde edilen sonuçlar, Mentha pulegium bitkisinin önemli bir antioksidan etkiye sahip olduğunu gösterirken, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli ve Candida albicans suşları üzerine herhangi bir antibiyotik etkisinin olmadığını gösterdi. COX-1 enzimi üzerine ise çok zayıf inhibisyon etkisi sergiledi. COX-2 enzimi üzerine etkisi hesaplanamadı. Sonuç olarak, Mentha pulegium bitkisinin önemli bir antioksidan özelliğe sahip olduğu ve COX-1 enzimi üzerine çok zayıf inhibisyon etkisi gösterdiği tespit edildi.
dc.description.abstractMedicinal and aromatic plants and spices have been used by people throughout history to treat diseases. Mentha pulegium is used as food in the world and in our country, as well as in traditional treatments. In this context, the presented study was carried out to examine the antioxidant and antimicrobial properties of the Mentha pulegium plant and its effects on COX-1 and COX-2 enzymes. Antioxidant properties were investigated spectrophotometrically by DPPH and CUPRAC methods, while antibiotic effect was determined by disk diffusion method. The effects on COX-1 and COX-2 enzymes were determined colorimetrically with commercial kits. The results obtained showed that Mentha pulegium plant had a significant antioxidant effect, while it did not have any antibiotic effect on Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli and Candida albicans strains. On the other hand, it exhibited a very weak inhibition effect on the COX-1 enzyme. The effect on the COX-2 enzyme could not be calculated. As a result, it was determined that the plant Mentha pulegium has an important antioxidant property and has a very weak inhibition effect on the COX-1 enzymeen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectBotaniktr_TR
dc.subjectBotanyen_US
dc.titleMentha pulegium'un in vitro antioksidan, antimikrobiyal özellikleri ve COX-1/COX-2 enzim inhibisyon aktivitesinin belirlenmesi
dc.title.alternativeThe evaluation of in vitro antioxidant, antimicrobial properties and COX-1/COX-2 enzym inhibitory activity of mentha pulegium
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2022-04-01
dc.contributor.departmentKimya Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10309046
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid714711
dc.description.pages47
dc.publisher.disciplineKimya Bilim Dalı


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess