Azot dozları ve rizobakteri uygulamalarının şeker pancarının (Beta vulgaris L.) agronomik özelliklerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, 2019 yılı Kayseri iklim koşullarında farklı azot dozlarında, azot fikse eden rizobakteri uygulamalarının, şeker pancarında (Beta vulgaris L.) agronomik özelliklere etkisini gözlemlemek amacıyla yürütülmüştür. Denemede materyal olarak şeker pancarı tohum çeşidi Varios kullanılmıştır. Azot kaynağı olarak 2/3'ü ekimle beraber taban gübresi DAP ve 1/3'ü ilk çapa sonrası üst gübre olarak Üre uygulanmıştır. Azot uygulaması üç farklı dozda (5, 10, 15 kg/da) yapılmıştır. Araştırmada, Bakteri-1 (B1; Bactoboost = Bacillus subtilis, Bacillus megaterium ve Lactococcus ssp.), Bakteri-2 (B2; Symbion-N = Azospirillum, Rhizobium, Acetobacter ve Azotobacter) kullanılmıştır. Bakteri uygulaması dekara 300 ml olarak bitki 8-10 yapraklı iken yapraktan aşılama yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırmada farklı doz azot uygulamalarında rizobakterilerin şeker pancarında agronomik özellikler üzerinde etkileri gözlemlenmiştir. This research was carried out in order to observe the effect of nitrogen fixing rhizobacteria applications on sugar beet agronomic properties in different nitrogen doses in Kayseri climate conditions in 2019. In the experiment, sugar beet seed varieties Varios were used. As nitrogen source fertilizer, 2/3 of them were planted together with DAP and 1/3 of them after the first hoe Urea was used as top fertilizer in three different doses (5, 10, 15 kg / da). Bacteria-1 (B1; Bactoboost = Bacillus subtilis, Bacillus megaterium and Lactococcus ssp.), Bacteri-2 (B2; Symbion-N = Azospirillum, Rhizobium, Acetobacter and Azotobacter), were administered in 300 ml per decare. Bacteria were vaccinated when the plant was 8 - 10 leaves. Investigating agronomic properties of rhizobacteria in sugar beet.
Collections