İklim değişikliğinin iç sulardaki su ürünleri yetiştiriciliğine olan etkilerinin havza bazlı incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
İklim değişikliği ülkemiz ile beraber dünyanın da önündeki en büyük olası felaketlerden biridir. Su ürünleri yetiştiriciliği sektörü, insan kaynaklı faaliyetlerin bir sonucu olan iklim değişikliğinin etkileri karşısında oldukça hassas bir konumdadır. İklim değişikliğinin iç sulardaki su ürünleri yetiştiriciliğine olan etkilerinin araştırıldığı bu çalışmada, Türkiye'de 25 havzada bulunan 1440 aktif su ürünleri yetiştiriciliği işletmesinden, her havzadaki farklı kaynak türlerini kapsayacak şekilde 257 işletme ile telefon üzerinden anket yöntemiyle veriler toplanarak sonuçlar değerlendirilmiştir. Çalışmada iklim değişikliğinin etkilerinin ilk olarak su miktarı ve kalitesi üzerinde görüldüğü ve buna bağlı olarak azalan su kalitesi ile balık sağlığı ve refahının olumsuz etkilendiği görülmüştür. Su kaynaklarının paylaşımı konusunda sorun yaşayan ve su kaynağı üzerinde iklim değişikliğinin etkilerini hisseden üreticilerin, işletmeleri ve sektör geleceği hakkında su kıtlığı, kuraklık ve su paylaşımı konularında daha yoğun kaygı duydukları tespit edilmiştir. Climate change is the most severe disaster that our country and the world faces. Aquaculture sector is quite vulnerable to the impacts of climate change. In this study, where the impacts of climate change on in-land aquaculture production is investigated, a survey was prepared and data were collected from 257 plants out of 1440 active plants in 25 river basins of Turkey. It was figured out that the impacts of climate change were observed first on water quantity and quality, resulting in deterioration of fish health and welfare. It was concluded that the producers who have water sharing problems and feel the adverse impacts of climate change have higher degree of concern about their business and the future of the sector regarding water scarcity, drought and share of water resources.
Collections