Show simple item record

dc.contributor.advisorÇapar, Gökşen
dc.contributor.authorTatma, Ayşe
dc.date.accessioned2023-09-22T12:12:48Z
dc.date.available2023-09-22T12:12:48Z
dc.date.submitted2022-11-11
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/738518
dc.description.abstractİklim değişikliği ülkemiz ile beraber dünyanın da önündeki en büyük olası felaketlerden biridir. Su ürünleri yetiştiriciliği sektörü, insan kaynaklı faaliyetlerin bir sonucu olan iklim değişikliğinin etkileri karşısında oldukça hassas bir konumdadır. İklim değişikliğinin iç sulardaki su ürünleri yetiştiriciliğine olan etkilerinin araştırıldığı bu çalışmada, Türkiye'de 25 havzada bulunan 1440 aktif su ürünleri yetiştiriciliği işletmesinden, her havzadaki farklı kaynak türlerini kapsayacak şekilde 257 işletme ile telefon üzerinden anket yöntemiyle veriler toplanarak sonuçlar değerlendirilmiştir. Çalışmada iklim değişikliğinin etkilerinin ilk olarak su miktarı ve kalitesi üzerinde görüldüğü ve buna bağlı olarak azalan su kalitesi ile balık sağlığı ve refahının olumsuz etkilendiği görülmüştür. Su kaynaklarının paylaşımı konusunda sorun yaşayan ve su kaynağı üzerinde iklim değişikliğinin etkilerini hisseden üreticilerin, işletmeleri ve sektör geleceği hakkında su kıtlığı, kuraklık ve su paylaşımı konularında daha yoğun kaygı duydukları tespit edilmiştir.
dc.description.abstractClimate change is the most severe disaster that our country and the world faces. Aquaculture sector is quite vulnerable to the impacts of climate change. In this study, where the impacts of climate change on in-land aquaculture production is investigated, a survey was prepared and data were collected from 257 plants out of 1440 active plants in 25 river basins of Turkey. It was figured out that the impacts of climate change were observed first on water quantity and quality, resulting in deterioration of fish health and welfare. It was concluded that the producers who have water sharing problems and feel the adverse impacts of climate change have higher degree of concern about their business and the future of the sector regarding water scarcity, drought and share of water resources.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBalıkçılık Teknolojisitr_TR
dc.subjectFisheries Technologyen_US
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleİklim değişikliğinin iç sulardaki su ürünleri yetiştiriciliğine olan etkilerinin havza bazlı incelenmesi
dc.title.alternativeBasin-based investigation of impacts of climate change on in-land aquaculture in Turkey
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2022-11-11
dc.contributor.departmentSu Politikaları ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmClimate change
dc.subject.ytmWater policies
dc.subject.ytmAquatic products
dc.subject.ytmWater management
dc.identifier.yokid10335671
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid751324
dc.description.pages105
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess