Marka sulandırmasının marka değeri ve satın alma niyeti üzerindeki etkisinin incelenmesi: Üniversite öğrencileri üzerine bir uygulama
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı marka sulandırmasının marka değeri ve satın alma niyeti üzerindeki etkisinde ürün kategorisine aşinalığın düzenleyici rolünü incelemektir. Bu amaçla Türkiye'deki bir üniversitede öğrenim gören 960 öğrenciden anket aracılığıyla veriler toplanmıştır. Sulandırmaya maruz kalmayanların marka farkındalığı/çağrışımı, algılanan kalite, marka sadakatine yönelik algıları ve satın alma niyetinin sulandırmaya maruz kalanlara kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Lekeleyerek sulandırmaya maruz kalanların marka farkındalığı/çağrışımı algıları ve satın alma niyeti ise bulanıklaştırarak sulandırmaya maruz kalanlara kıyasla daha düşüktür. Marka sulandırmasının marka farkındalığı/çağrışımı, algılanan kalite, marka sadakati ve satın alma niyeti üzerinde negatif bir etkisi bulunmaktadır. Marka farkındalığı/çağrışımı, algılanan kalite ve marka sadakatinin satın alma niyeti üzerinde pozitif bir etkisi bulunmaktadır. Marka farkındalığı/çağrışımı ve marka sadakatinin marka sulandırması ve satın alma niyeti arasındaki ilişkide aracılık rolü bulunurken, algılanan kalitenin aracılık rolü bulunmamaktadır. Ürün kategorisine aşinalığın marka sulandırması ile marka farkındalığı/çağrışımı, marka sadakati ve satın alma niyeti arasındaki ilişkide düzenleyici rolü bulunurken, marka sulandırması ve algılanan kalite arasındaki ilişkide düzenleyici rolü bulunmamaktadır. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların ürün kategorisi hakkındaki bilgi düzeyleri arttıkça marka sulandırmasının marka farkındalığı/çağrışımı üzerindeki etkisi azalmakta, marka sadakati ve satın alma niyeti üzerindeki etkisi ise artmaktadır. The aim of this study is to examine the moderator role of product category familiarity in the effect of trademark dilution on brand equity and purchase intention. For this purpose, data were collected from 960 students at a university in Turkey through a questionnaire. It was determined that those who were not exposed to dilution had higher brand awareness/association, perceived quality, perceptions of brand loyalty, and purchase intention than those who were exposed to dilution. Perceptions of brand awareness/association, and purchase intention of those exposed to tarnishing is lower than those exposed to blurring. Trademark dilution has a negative effect on brand awareness/association, perceived quality, brand loyalty, and purchase intention. Brand awareness/association, perceived quality and brand loyalty have a positive effect on purchase intention. While brand awareness/association and brand loyalty have a mediating role in the relationship between trademark dilution and purchase intention, perceived quality does not. While familiarity with the product category has a moderator role in the relationship between trademark dilution and brand awareness/association, brand loyalty and purchase intention, it does not have a moderator role in the relationship between trademark dilution and perceived quality. According to the results of the research, as the knowledge level of the participants about the product category increases, the effect of trademark dilution on brand awareness/association decreases and the effect on brand loyalty and purchase intention increases.
Collections