Besin değerini artırıcı maddelerle gıdalarınzenginleştirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yetersiz ve dengesiz beslenme, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sağlık sorunlarının altında yatan çok önemli bir faktördür. Bu sağlık sorunlarının çözümü için bireysel ve toplumsal önlemlerin alınması gerekmektedir. Beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarının önlenmesi için bireylerin beslenme programını düzenlemek, gıdaları güçlendirip zenginleştirmek, gıdalara takviye edici mikro besin ilavesi gibi yöntemler tercih edilebilmektedir. Pek çok ülkede zenginleştirilmiş gıda üretiminin devlet tarafından kontrol edilip uygulanma zorunluluğu bulunmaktadır. Etkin bir zenginleştirme işleminin gerçekleştirilebilmesi için, zenginleştirme teknik açıdan uygulanabilir olmalı, eklenecek gıda maddesi ve gıda arasında olumsuz etkileşim görülmemeli, gıdanın tekstürü olumsuz etkilenmemeli ve zenginleştirme sonucu üretilen gıdayı aşırı tüketme eğilimi görülmemesi gerekmektedir. Bu çalışmada, Türkiye ve dünyada uygulanmakta olan gıda zenginleştirme uygulamaları, gıdaların zenginleştirilmesinin yarar ve zararları, yaygın olarak zenginleştirilmekte olan gıdalar ve zenginleştirilen gıdaların farklı insan gruplarındaki tüketim durumu hakkındaki bilgiler ve bu konuda yapılan araştırmaların sonuçları derlenmiştir. Gıdaların zenginleştirilmesi farklı yaş grubundaki insanlar ve toplum sağlığı açısından oldukça önemlidir. Doğru ve etkili bir şekilde yapılan zenginleştirme uygulaması sonucu sağlıklı bireyler ve toplumlar oluşacaktır. Inadequate and unbalanced nutrition are very important factors underlying health problems in developed and developing countries. Individual and social precuations should be taken to solve these health problems. In order to prevent health problems caused by nutrition, methods such as regulating the nutrition program of individuals, strengthtening and enriching foods and adding supplements to foods can be preferred. In many countries, enriched food production has to be controlled and implemented by the state. In order to perform an effective enrichment process, enrichment should be technically feasible, there shouldn't be negative interaction between the food substance to be added and the food, the texture of the food shouldn't be adversely affected and the tendency to consume the food produced as a result of enrichment shouldn't be seen. In this study, which is being implemented in Turkey and the world food enrichment applications, benefits and harms of food enrichment, widely enriched foods and information about the consumption status of enriched foods in different groups of people and the results of researches on this subject have been compiled. Enrichment of foods is very important for people of different age groups and public health. Healthy individuals and societies will emerge as a result of the enrichment application done correctly and effectively.
Collections