Sıçan aortasında glukoz veya fruktoz inkübasyonu sonrası resveratrol ve juglonun vasküler reaktivite üzerine akut etkilerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Hiperglisemik koşullarda, endoteliyal nitrik oksit sentaz (eNOS) ekspresyonunun ve buna bağlı olarak nitrik oksit üretiminin azaldığı tespit edilmiştir. Yapılan araştırmalarda, vazoaktif bileşik resveratrol ve Pin1 inhibitörü juglonun nitrik oksit aracılı cevapları değiştirdiği gösterilmiştir. Bu tez çalışmasında, sıçanların aortasına yüksek glukoz veya fruktoz maruziyetinin vasküler fonksiyona etkileri ve bu etkilerin resveratrol veya juglon ile değişip değişmediğini göstermeyi amaçlamaktayız. Bu amaçlara uygun olarak sıçan aorta segmentleri, 30 dakika boyunca, yüksek glukoz (30 mM) veya yüksek fruktoz (2 mM) ile inkübe edildikten sonra fenilefrin prekonstraksiyonu ve asetilkolin doz-cevap eğrileri incelenmiştir. Ayrıca, resveratrol (10 µM) veya juglon (5 µM) varlığında deneyler tekrarlanmıştır. Deney bulgularımız, aorta halkalarının fenilefrin ile prekonstraksiyon cevabının glukoz veya fruktoz inkübasyonundan sonra değişmediğini göstermektedir. Glukozun resveratrol veya juglon ile koinkübasyonu sonrası, fenilefrin cevaplılığında istatistik olarak anlamlı bir azalma olduğu saptanmıştır. Fruktozun resveratrol ile koinkübasyonu sonrası ise, fenilefrin cevaplılığında anlamlı bir azalma oluştuğu, juglon ile koinkübasyonunda ise, fenilefrin cevaplılığında bir değişiklik oluşmadığı bulunmuştur.Aorta halkalarında, asetilkolinin doz-bağımlı gevşeme cevapları incelendiğinde; glukoz veya fruktoz ile inkübasyonun Emaks değerlerini istatistik olarak anlamlı ölçüde azalttığı fakat, EC50 değerlerinin ise, sadece glukoz inkübasyonu sonrası azaldığı saptanmıştır. Glukozun resveratrol ile koinkübasyonun asetilkolinin baskılanan gevşeme cevaplarını önemli ölçüde düzelttiği görülmüştür. Glukozun juglon ile koinkübasyonun ise, gevşeme yanıtlarını nerdeyse tümüyle ortadan kaldırdığı tespit edilmiştir. Fruktozun resveratrol ile koinkübasyonunun asetilkolin gevşeme yanıtlarını değiştirmediği, juglon ile koinkübasyonun ise, gevşeme yanıtlarını büyük ölçüde baskıladığı bulunmuştur. Bu bulgular, akut yüksek glukoz inkübasyonunun asetilkolin gevşeme yanıtlarında oluşturduğu inhibisyonun resveratrol koinkübasyonu ile önemli ölçüde düzeldiğini, fakat juglon ile gevşeme yanıtlarının daha da kötüleştiğini göstermektedir. In hyperglycemic conditions, it was reported a reduction in expression of endothelial nitric oxide synthase (eNOS) and, consequently nitric oxide production. The plant-derived bioactive compounds juglone, as a Pin1 inhibitor, as well as resveratrol were shown to change nitric oxide-mediated responses. In this thesis study, we aim to show the effects of high-fructose or high-glucose exposure on vascular function and whether these effects are altered by juglone or resveratrol in the rat aorta. To achieve for these purposes, the rat aortic segments were incubated with high- glucose (30 mM) or high-fructose (2 mM) in the presence or absence of juglone (2 µM) or resveratrol (10 µM). And then, contractions to phenylephrine and relaxation responses to acetylcholine were measured in rat aortic rings. Our findings indicated that contractions to phenylephrine were not changed following incubation with glucose or fructose in rat aorta. Coincubation of glucose with juglone or resveratrol produced a suppression in contractions to phenylephrine. Coincubation of fructose with resveratrol caused a decrease in this contraction, but not its coincubation with juglone. Incubation with glucose or fructose significantly inhibited Emax values of acetylcholine, however only glucose incubation decreased EC50 values of the agonist. Coincubation of glucose with resveratrol markedly promoted relaxation responses to acetylcholine. Coincubation of glucose with juglone almost completely abolished relaxation responses to acetylcholine. Coincubation of fructose with resveratrol did not change relaxation responses to acetylcholine, however, coincubation with juglone extensively inhibited these relaxations. These results showed that, coincubation with resveratrol markedly restored acute glucose incubation-induced inhibition in relaxation responses to acetylcholine, conversely, coincubation with juglone worsened these responses to the agonist.
Collections