Su ürünleri yetiştiriciliğinde ürün destekleme politikalarının değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı, toplam üretim miktarlarına göre sınıflandırılmış olanişletmeleri baz alarak Türkiye'de uygulanan su ürünleri yetiştiriciliğinde ürün desteklemepolitikalarını incelemek, bu sınıflandırmalara göre destekleme sistemlerinin uygulanışı,yapısı ve işlevi hakkındaki fikirlere göre mevcut durumu değerlendirmektir. Tesislerinüretim kapasitelerine göre 4 sınıf (A, 0-29,99 ton/yıl; B, 30-249,99 ton/yıl; C, 250-499,99ton/yıl ve D, 500 ton/yıl ve üzeri) oluşturulmuştur. Araştırmada, her sınıfta tümTürkiye'den rastgele seçilmiş olan 25 (yirmi beş) adet tesis olmak üzere toplamda 100(yüz) adet tesis kullanılmıştır.Tüm sınıfların (A, B, C ve D Sınıfları) su ürünleri desteklemeleri hakkındaedindikleri bilgileri, çoğunluk itibariyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlükleriyetkililerinden (sırasıyla, % 28, 32, 28 ve 44) aldıkları belirlenmiştir. Düşük kapasitelitesisler (A Sınıfı) destekleme miktarlarının yetersiz olduğunu, ama tüm sınıflar çoğunlukladevam etmesi gerektiğini bildirmişleridir. Desteklemelerin, tesislerin kapasitelerininartmasına paralel olarak (B, C ve D Sınıfları) artan oranlarda tesislerin kapasite artışındaetkili olduğu (sırasıyla, % 56, 64 ve 72); mekanizasyona ve yetersiz olsa da pazarlama vemarkalaşmaya artan oranlarda katkıda bulunduğu belirlenmiştir. Destek miktarlarınınaraştırma sınıflarında kapasite artışına göre doğal olarak arttığı gözlenmiştir. Tümsınıflarda, desteklemelerin üreticilerin görüşleri de alınarak geliştirilmesi gerektiğibildirilmiş ve destekleme miktarının arttırılması, kg başına verilen destek miktarınınarttırılması, yem desteği, ekipman ve personel desteğinin verilmesi ve yavru desteğinintekrar verilmesi talep edilmiştir. The aim of this study was to investigate the product support policies applied inaquaculture in Turkey, based on the classified fish farms according to total productionamount, and evaluation of present situation according to ideas about applications,structures and functions of support systems. It was formed 4 groups (A, 0-29.99 tons/year;B, 30-24.99 tons/year; C, 250-499.99 tons/year, and D, 500 tons/year and above) accordingto total production capacities of the fish farms. In the study, totally 100 (a hundred) fishfarms and 25 (twenty five) fish farms in every group randomly chosen from Turkey wereused.It was determined that the information about fisheries supports in all groups (A, B,C, and D Groups) are mostly obtained from authorities in Province / District Directorate ofFood, Agriculture and Livestock (respectively, 28, 32, 28, and 44). Low capacity fishfarms (A Group) reported that the support amount is insufficient; but, all groups mostlyreported that it have to continue. It was defined that the supports was increasingly effectivein capacity increase of fish farms (respectively, 56, 64, and 72 %) in parallel withincreasing of product capacities (B, C, and D Groups); and increasingly contribute inmechanizationand marketing and branding as insufficiently. It was observed that thesupport amounts increased naturally according to capacity increasing in the researchgroups. It was informed that the supports should be improved by taking the ideas ofproducers; and demanded that the support amounts and support amount given per kg wereincreased; feed support, equipment and staff supports should be given; and juvenilesupport should be given again.
Collections