Akkaraman, kıvırcık x akkaraman (F1) morkaraman, kıvırcık x morkaraman (F1) kuzularının verim özelliklerinin karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Öz Bu araştırma yağlı kuyruklu Morkaraman ve Akkaraman koyunlarının yağsız ; kuyruklu Kıvırcık koçlarla melezlenmesi ile kaliteli kesim kuzuları elde etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın süt emme döneminde 31 baş Morkaraman, 15 baş Kıvırcık x Morkaraman (Fi), 31 baş Akkaraman ve 13 baş Kıvırcık x Akkaraman (Fi) kuzu; besi döneminde 19 baş Morkaraman, 15 baş Kıvırcık x Morkaraman (Fıy, 20 baş Akkaraman ve 1 1 baş Kıvırcık x Akkaraman (Fi) kuzudan; Vücut ölçüleri ile kesim ve karkas özelliklerinin incelenmesi içinde her genotip grubundan 6'şar baş kuzu kullanılmıştır. Her genotip grubu için elde edilen doğum ağırlıkları bakımından gruplar arası farklılık önemsiz; sütten kesim ağırlığı bakımından ise gruplar arası farklılık önemlidir (p<0. 01). Karkas randımanı bakımından gruplar arası farklılık önemsiz iken; Karkasta but, kol ve bel oranları bakımından gruplar arası fark önemli (p<0.01 ve p<0.05) bulunmuştur. Karkasta et ve yağ oranları bakımından gruplar arası fark önemli (p<0.01, p<0.05); kemik oranı bakımından gruplar arası fark önemsiz bulunmuştur. 2. ABSTRACT This research has been conducted faty tailed Morkaraman and Akkaraman sheep cross-breding with fatless tailed Kıvırcık rams to obtained good quality slaughter lambs. The data were obtained from 3 1 Morkaraman, 1 5 Kıvırcık x Morkaraman (Fi), 31 Akkaraman and 13 Kıvırcık x Akkaraman (Fi) lambs in suckling period, from 19 Morkaraman, 15 Kıvırcık x Morkaraman (Fi), 20 Akkaramari and 11 Kıvırcık x Akkaraman (Fi) lambs in fattening period after weaning and six lambs from each genotyps for body criters, slaughter and carcass charecteristics. There was no significant differences between genotype groups for birth weight; but it was found significant differences for weaning weight (p<0.01). There was no significant differences between genotype groups for dressing percentage; but it was found significant differences for percentage of leg, shoulder and loin (p<0.01 and p<0.05). There were significant differences between groups for percentage of lean and fat (p<0.01 and p<0.05) and it was no significant differences for percentage of bone.
Collections