Van`da tüketime sunulan yerli ve İran ballarının fiziksel, kimyasal ve duyusal niteliklerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Öz Bu araştırma, Van piyasasında tüketime sunulan yerli ve İran ballarının kalitesini belirleyerek, varsa kalite farklılıklarım ortaya koymak ve standartlara uygunluğunu saptamak amacıyla yapıldı. Araştırmada, Van ilinden toplanan 20 adet yerli ve 20 adet de İran bal numunesi kimyasal, fiziksel ve duyusal yönlerden incelendi. Kimyasal ve fiziksel analizler sonucunda yerli ve İran bal numunelerinin ortalama kurumadde, rutubet, kül, invert şeker, sakkaroz, toplam şeker ve azot miktarları sırasıyla; %83.17, %82.38; %16.82, %17.61; %0.10, %0.08; %70.71, %65.10; %6.69, %12.77; %77.40, %77.88; %0.04, %0.03; yerli ve İran ballarında diastaz sayısı, hidroksimetilfurfbral, protein çökelti hacmi, pH ve total asitlik değerleri sırasıyla; 13.50 G, 11.08 G; 12.81 mg/kg, 19.10 mg/kg; 0.74 mi, 0.65 mi; 4.29, 4.04; 21,78 meq/kg, 21.19 meq/kg olarak bulundu. Duyusal analiz sonucunda yerli bal örneklerinin % 30'unun seçme, %45'inin standart, %25'inin ise standart dışı olduğu; İran ballarının ise %30'unun seçme, % 50' sinin standart, %20'sinin ise standart dışı olduğu saptandı. Van piyasasında tüketime sunulan yerli balların %50'sinin, İran ballarının ise %80'inin kimyasal nitelikler yönünden TS 3036 Bal Standardı'na uymadığı sonucuna varıldı. V ABSTRACT The purpose of this study v/as to determine the quality of local and Iran honeys consumed in Van to compare their approprietness to standards and to show their differences in quality; if any. In the study, 20 samples of local and 20 samples of Iran honey collected in Van were used. The samples were examined physically, chemically and organoleptically. In the chemical and physical analysis of local and Iran honey samples, the average values of dry matter, moisture, ash, invert sugar, sucrose, total sugar and total nitrogen were found to be 83.17%, 82.38%; 16,82%, 17.61%; 0.10%, 0.08%; 70.71%, 65.10%; 6.69%, 12.77%; 77.40%, 77.88%; 0.04%, 0.03%; respectively. In the local and Iran honey samples, the average values of diastase number, hydroxymethylfurfural (HMF), precipitated protein, the average values of pH and total acidity were 13.50 G, 11.08 G; 12.81 mg/kg, 19.10 mg/kg; 0.74 ml, 0.65 ml 4.29, 4.04; 21.78 meq/kg, 21.19 meq/kg respectively. The organoleptical analysis proved that 30% of local samples were selected, 45%i were standard, 25% were out of standard while 30% of Iran samples were selected, 50% standard, 20% out of standard. It was concluded that 50% of local honey and 80% of Iran honey consumed in Van did not fit chemically to TS 3036 Honey Standards.
Collections