Show simple item record

dc.contributor.advisorSağun, Emrullah
dc.contributor.authorAkyüz, Mehmet
dc.date.accessioned2021-05-08T12:59:39Z
dc.date.available2021-05-08T12:59:39Z
dc.date.submitted1997
dc.date.issued2020-11-24
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/706647
dc.description.abstractÖz Bu araştırma, Van piyasasında tüketime sunulan yerli ve İran ballarının kalitesini belirleyerek, varsa kalite farklılıklarım ortaya koymak ve standartlara uygunluğunu saptamak amacıyla yapıldı. Araştırmada, Van ilinden toplanan 20 adet yerli ve 20 adet de İran bal numunesi kimyasal, fiziksel ve duyusal yönlerden incelendi. Kimyasal ve fiziksel analizler sonucunda yerli ve İran bal numunelerinin ortalama kurumadde, rutubet, kül, invert şeker, sakkaroz, toplam şeker ve azot miktarları sırasıyla; %83.17, %82.38; %16.82, %17.61; %0.10, %0.08; %70.71, %65.10; %6.69, %12.77; %77.40, %77.88; %0.04, %0.03; yerli ve İran ballarında diastaz sayısı, hidroksimetilfurfbral, protein çökelti hacmi, pH ve total asitlik değerleri sırasıyla; 13.50 G, 11.08 G; 12.81 mg/kg, 19.10 mg/kg; 0.74 mi, 0.65 mi; 4.29, 4.04; 21,78 meq/kg, 21.19 meq/kg olarak bulundu. Duyusal analiz sonucunda yerli bal örneklerinin % 30'unun seçme, %45'inin standart, %25'inin ise standart dışı olduğu; İran ballarının ise %30'unun seçme, % 50' sinin standart, %20'sinin ise standart dışı olduğu saptandı. Van piyasasında tüketime sunulan yerli balların %50'sinin, İran ballarının ise %80'inin kimyasal nitelikler yönünden TS 3036 Bal Standardı'na uymadığı sonucuna varıldı.
dc.description.abstractV ABSTRACT The purpose of this study v/as to determine the quality of local and Iran honeys consumed in Van to compare their approprietness to standards and to show their differences in quality; if any. In the study, 20 samples of local and 20 samples of Iran honey collected in Van were used. The samples were examined physically, chemically and organoleptically. In the chemical and physical analysis of local and Iran honey samples, the average values of dry matter, moisture, ash, invert sugar, sucrose, total sugar and total nitrogen were found to be 83.17%, 82.38%; 16,82%, 17.61%; 0.10%, 0.08%; 70.71%, 65.10%; 6.69%, 12.77%; 77.40%, 77.88%; 0.04%, 0.03%; respectively. In the local and Iran honey samples, the average values of diastase number, hydroxymethylfurfural (HMF), precipitated protein, the average values of pH and total acidity were 13.50 G, 11.08 G; 12.81 mg/kg, 19.10 mg/kg; 0.74 ml, 0.65 ml 4.29, 4.04; 21.78 meq/kg, 21.19 meq/kg respectively. The organoleptical analysis proved that 30% of local samples were selected, 45%i were standard, 25% were out of standard while 30% of Iran samples were selected, 50% standard, 20% out of standard. It was concluded that 50% of local honey and 80% of Iran honey consumed in Van did not fit chemically to TS 3036 Honey Standards.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.titleVan`da tüketime sunulan yerli ve İran ballarının fiziksel, kimyasal ve duyusal niteliklerinin incelenmesi
dc.title.alternativeStudies on the physical, chemical and organoleptical properties of local and Iran honeys consumed in Van
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-11-24
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmHoney
dc.identifier.yokid58661
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid58661
dc.description.pages67
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess