Van Gölü`nde yaşayan inci kefali (Chalcalburnus tarichi pallas 1811,) balığı`nın çeşitli dokularının kimyasal bileşimi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
42 6- ÖZET Bu araştırmada Van Gölü'nden yakalanmış olan inci kefalı (Chalcalburnus tarichi, Pallas 1811,) üzerinde çalışılmıştır, yeni yakalanmış olan balıkların canlı olanlarından şansa bağ¬ lı olarak 97 adet seçilmiş ve yine şansa bağlı olarak doku¬ ları ayrılmak suretiyle analize tabî tutulmuştur. Balıklardan karaciğer, gonat, mide-barsak ve kas dokusuna ait numuneler alınıp kimyasal bileşimleri (rutubet, protein ve yağ miktar¬ ları) belirlenmiş ve aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir. 1-Doku örneklerindeki ortalama rutubet miktarları: Kas dokusunda %72.74, karaciğerde %73.70, mide-barsakta %74.44, dişi gonatlarında %59.56 ve erkek gonatlarında %80.29 olarak belirlenmiştir. Rutubet miktarı, dişi gonatlarında di¬ ğer dokulara oranla daha düşük çıkmış,-mide-barsak, karaciğer, erkek gonatları ve kaslarda değişen oranlarda fakat diğer iki dokuya oranla daha yüksek düzeyde belirlenmiştir. 2-Doku örneklerindeki ortalama protein miktarları: Kas dokusunda %20.20, karaciğerde %18.21, mide-barsakta --.14.24, dişi gonatlarında 4c27.10 ve erkek gonatlarında %14.05 olarak belirlenmiştir. Protein miktarı, doku örneklerinden mide-barsak ve erkek gonatlarında en düşük,dişi gonatlarında en yüksek, karaciğer ve kas dokusunda ise normal düzeydedir. 3-Doku örneklerindeki ortalama yağ miktarları: Kas dokusunda %1.92, karaciğerde %2.68, mide-barsakta %10.04 ve dişi gonatlarında %5.63 olarak belirlenmiştir. Bul-gularımız dokuların yapı ve fonksiyonlarına uygunluk göster¬ mektedir. Bu sonuçlar, bize Van Gölü'nde yaşayan inci kefali balı¬ ğının özellikle tüketilebilir kısımlarının (kış sonu-ilkbahar başlangıcı itibarıyla) kimyasal bileşiminin oldukça iyi dü¬ zeyde olduğunu göstermektedir. SÜMMARY in this study, a local fish species `inci Kefali` (Chalcalburnus tarichii, Pallas 1811,) caught in Van Lake, was studied. A total of 97 newly caughted alive fish were randomly chosen and also randomly tissues of some of them were seperated and analyzed.Samples of liver, gonat, stomach- instentine, and muscle were obtained, and chemical components (amount of moisture, protein and f at) of thero were analyzed and determined. The results are: 1.Percentages of average moisture in the samples of tissues are 72.74% in muscle, 73.70% in liver, 74.44% in stomach-intestine, 59.56% in gonads of females, and 80.29% in gonads of males. Moisture is less in gonads of females than the other tissues. Moisture is more than in the gonads but various in stomach-intestine, liver, gonats of males and muscles. 2.Ft-rct:;, L.j'jt-fe of averaye protein.LU t L e LıtsutK böUıpleK are 20.20% in muscle, 18.21% in liver, 14.24 in stomach- intestine, 27.10% in gonads of females, and 14.05%: in gonads of males. Percentage of average protein is the lowest in stomach-intestine and gonads of males is the highest in gonads of females, and is normal in liver and muscle. 3.Percentages of average fat in tissue samples are 1.92% in muscle, 2.68% in liver, 10.04% in stomach-intestine, and 5.63% in gonads of females. Our findings showed a45 convenience with the structure and function of the tissues. These results show us that chemical components of consumable parts of `inci Kefal i` in Van Lake are at rather good level (at the end of winter-to begining of spring).
Collections