Show simple item record

dc.contributor.advisorYeğin, Eşref
dc.contributor.authorOdabaşoğlu, Fehmi
dc.date.accessioned2021-05-08T12:54:13Z
dc.date.available2021-05-08T12:54:13Z
dc.date.submitted1993
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/705894
dc.description.abstract42 6- ÖZET Bu araştırmada Van Gölü'nden yakalanmış olan inci kefalı (Chalcalburnus tarichi, Pallas 1811,) üzerinde çalışılmıştır, yeni yakalanmış olan balıkların canlı olanlarından şansa bağ¬ lı olarak 97 adet seçilmiş ve yine şansa bağlı olarak doku¬ ları ayrılmak suretiyle analize tabî tutulmuştur. Balıklardan karaciğer, gonat, mide-barsak ve kas dokusuna ait numuneler alınıp kimyasal bileşimleri (rutubet, protein ve yağ miktar¬ ları) belirlenmiş ve aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir. 1-Doku örneklerindeki ortalama rutubet miktarları: Kas dokusunda %72.74, karaciğerde %73.70, mide-barsakta %74.44, dişi gonatlarında %59.56 ve erkek gonatlarında %80.29 olarak belirlenmiştir. Rutubet miktarı, dişi gonatlarında di¬ ğer dokulara oranla daha düşük çıkmış,-mide-barsak, karaciğer, erkek gonatları ve kaslarda değişen oranlarda fakat diğer iki dokuya oranla daha yüksek düzeyde belirlenmiştir. 2-Doku örneklerindeki ortalama protein miktarları: Kas dokusunda %20.20, karaciğerde %18.21, mide-barsakta --.14.24, dişi gonatlarında 4c27.10 ve erkek gonatlarında %14.05 olarak belirlenmiştir. Protein miktarı, doku örneklerinden mide-barsak ve erkek gonatlarında en düşük,dişi gonatlarında en yüksek, karaciğer ve kas dokusunda ise normal düzeydedir. 3-Doku örneklerindeki ortalama yağ miktarları: Kas dokusunda %1.92, karaciğerde %2.68, mide-barsakta %10.04 ve dişi gonatlarında %5.63 olarak belirlenmiştir. Bul-gularımız dokuların yapı ve fonksiyonlarına uygunluk göster¬ mektedir. Bu sonuçlar, bize Van Gölü'nde yaşayan inci kefali balı¬ ğının özellikle tüketilebilir kısımlarının (kış sonu-ilkbahar başlangıcı itibarıyla) kimyasal bileşiminin oldukça iyi dü¬ zeyde olduğunu göstermektedir.
dc.description.abstractSÜMMARY in this study, a local fish species `inci Kefali` (Chalcalburnus tarichii, Pallas 1811,) caught in Van Lake, was studied. A total of 97 newly caughted alive fish were randomly chosen and also randomly tissues of some of them were seperated and analyzed.Samples of liver, gonat, stomach- instentine, and muscle were obtained, and chemical components (amount of moisture, protein and f at) of thero were analyzed and determined. The results are: 1.Percentages of average moisture in the samples of tissues are 72.74% in muscle, 73.70% in liver, 74.44% in stomach-intestine, 59.56% in gonads of females, and 80.29% in gonads of males. Moisture is less in gonads of females than the other tissues. Moisture is more than in the gonads but various in stomach-intestine, liver, gonats of males and muscles. 2.Ft-rct:;, L.j'jt-fe of averaye protein.LU t L e LıtsutK böUıpleK are 20.20% in muscle, 18.21% in liver, 14.24 in stomach- intestine, 27.10% in gonads of females, and 14.05%: in gonads of males. Percentage of average protein is the lowest in stomach-intestine and gonads of males is the highest in gonads of females, and is normal in liver and muscle. 3.Percentages of average fat in tissue samples are 1.92% in muscle, 2.68% in liver, 10.04% in stomach-intestine, and 5.63% in gonads of females. Our findings showed a45 convenience with the structure and function of the tissues. These results show us that chemical components of consumable parts of `inci Kefal i` in Van Lake are at rather good level (at the end of winter-to begining of spring).en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleVan Gölü`nde yaşayan inci kefali (Chalcalburnus tarichi pallas 1811,) balığı`nın çeşitli dokularının kimyasal bileşimi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmFishes
dc.subject.ytmLiver
dc.subject.ytmMuscles
dc.subject.ytmMoisture
dc.subject.ytmIntestines
dc.subject.ytmPearl mullet
dc.subject.ytmStomach
dc.subject.ytmProteins
dc.subject.ytmOils
dc.subject.ytmVan Lake
dc.identifier.yokid28326
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid28326
dc.description.pages53
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess