Bazı kayısı çeşitleri ile zerdali tiplerinde fenolojik ve pomolojik özellikler ile toplam flavanlar arasındaki ilişkilerin belirlenmesi üzerine araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
m öz Van ekolojik şartlarında yetiştirilen 5 zerdali tipi ve 7 kayısı çeşidi üzerinde yürütülen bu çalışmada, fenolojik ve pomolojik özellikler incelenmiş ve yıl boyunca belirli aralıklarla alınan floem dokusundaki toplam Havanlar spektroteknik yöntemle belirlenmiştir. Sonuçta ortalama toplam flavan miktannm zerdalilerde 3.96 mg/g; kayısı çeşitlerinde 4.14 mg/g olduğu; bütün çeşitlerde vejetasyonun başında toplam flavan miktannm maksimuma çıktığı, dinlenme döneminde düşük miktarda olduğu ve Âralık-Ocak aylarında minimum seviyeye indiği tespit edilmiştir. Toplam flavanlar ile meyve gelişimi arasında bir ilişkinin bulunmadığı, ancak sürgün gelişimi ile toplam flavanlar arasında önemli ilişkilerin bulunduğu ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler. Kayısı, zerdali, floem, toplam flavan, meyve gelişimi, sürgün gelişimi. ABSTRACT This study has been carried on 7 apricot cultivars and 5 wild apricot forms in Van ecological contitions. The total flavan contents of phloem tissue exctracted from the plants at different intervals throughaut the yeas were determined by spectrophotometric method Acceding to the result, it was found that average total flavan was 3,96 mg/g in wild apricots and 4,14 mg/g in apricot cultivars. In addition, in early vegetation total flavan reached to a maximum leweL On the contrary, in dormancy period were minimum level (December and January). The correlations weren't found between total flavans and fruit dimensions, but the correlations were obtained between total flavans and shoot growiry. Key Words: Apricot, Primus armeniaca, wild apricot, phloem, total flavans, fruith growth, shoot growth. m öz Van ekolojik şartlarında yetiştirilen 5 zerdali tipi ve 7 kayısı çeşidi üzerinde yürütülen bu çalışmada, fenolojik ve pomolojik özellikler incelenmiş ve yıl boyunca belirli aralıklarla alınan floem dokusundaki toplam Havanlar spektroteknik yöntemle belirlenmiştir. Sonuçta ortalama toplam flavan miktannm zerdalilerde 3.96 mg/g; kayısı çeşitlerinde 4.14 mg/g olduğu; bütün çeşitlerde vejetasyonun başında toplam flavan miktannm maksimuma çıktığı, dinlenme döneminde düşük miktarda olduğu ve Âralık-Ocak aylarında minimum seviyeye indiği tespit edilmiştir. Toplam flavanlar ile meyve gelişimi arasında bir ilişkinin bulunmadığı, ancak sürgün gelişimi ile toplam flavanlar arasında önemli ilişkilerin bulunduğu ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler. Kayısı, zerdali, floem, toplam flavan, meyve gelişimi, sürgün gelişimi. ABSTRACT This study has been carried on 7 apricot cultivars and 5 wild apricot forms in Van ecological contitions. The total flavan contents of phloem tissue exctracted from the plants at different intervals throughaut the yeas were determined by spectrophotometric method Acceding to the result, it was found that average total flavan was 3,96 mg/g in wild apricots and 4,14 mg/g in apricot cultivars. In addition, in early vegetation total flavan reached to a maximum leweL On the contrary, in dormancy period were minimum level (December and January). The correlations weren't found between total flavans and fruit dimensions, but the correlations were obtained between total flavans and shoot growiry. Key Words: Apricot, Primus armeniaca, wild apricot, phloem, total flavans, fruith growth, shoot growth.
Collections