Van Gölü çevresinde yetiştiriciliği yapılan bazı ceviz tiplerinin depolanması üzerine çalışmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
öz Çalışmada, bazı ceviz tipleri, kabuklu ve iç olarak farklı koşul ve ambalaj malzemelerinde depolanmış ve örneklerde muhafaza boyunca meydana gelen kalite değişimleri incelenmiştir. Denemelerimiz, cevizler için en uygun muhafaza ortamının 0 -5°C sıcaklık ve % 55- 65 nisbi neme sahip depolar olabileceğini göstermiştir. İncelenen ambalaj malzemeleri içersinde polietilen torbaların, kabuklu cevizler için sentetik örgü ve bez torbalara göre daha iyi sonuç verdiği saptanmıştır. İç cevizlerde muhafaza boyunca en az kalite kaybı vakumlu olarak saklanan örneklerde olmuştur. Kabuklu cevizler iç cevizlere göre daha uzun süre ve kaliteli olarak muhafaza edebilmişlerdir. Depo sıcaklığı yükseldikçe kalite kayıplarının arttığı, özellikle serbest yağ asit miktarı artışının daha hızlı olduğu saptanmıştır. Araştırmalarımız, 0 - 5°C sıcaklık ve % 55 - 65 nisbi neme sahip depolarda kabuklu cevizlerin 18 ay, iç cevizlerin 10 - 12 ay kaliteli olarak muhafaza edilebileceğini göstermiştir. ABSTRACT İn this study some types of walnut was stored in different conditions and packaging materials as of unshelled and shelled and investigated the quality variations during their storage.. Our experiments was showed that the most suitable condition for walnut storage is 0 and 5°C and 55 -65 % relative humidity. The polyethylene bags used as a packaging are more suitable than synthetic woven and cloth bags for unshelled walnuts. Least quality losses were occured on vacum bags at shelled walnuts during storage. Unshelled walnut were stored as of more quality and for longer time than shelled walnuts. When the storage warmth increased the quality losses increased especially the content of free fatty acids. Our investigations showed that it could be stored 18 months for unshelled walnuts and 10-12 months shelled walnuts at 0-5 °C and 55-65 % relative humidity. öz Çalışmada, bazı ceviz tipleri, kabuklu ve iç olarak farklı koşul ve ambalaj malzemelerinde depolanmış ve örneklerde muhafaza boyunca meydana gelen kalite değişimleri incelenmiştir. Denemelerimiz, cevizler için en uygun muhafaza ortamının 0 -5°C sıcaklık ve % 55- 65 nisbi neme sahip depolar olabileceğini göstermiştir. İncelenen ambalaj malzemeleri içersinde polietilen torbaların, kabuklu cevizler için sentetik örgü ve bez torbalara göre daha iyi sonuç verdiği saptanmıştır. İç cevizlerde muhafaza boyunca en az kalite kaybı vakumlu olarak saklanan örneklerde olmuştur. Kabuklu cevizler iç cevizlere göre daha uzun süre ve kaliteli olarak muhafaza edebilmişlerdir. Depo sıcaklığı yükseldikçe kalite kayıplarının arttığı, özellikle serbest yağ asit miktarı artışının daha hızlı olduğu saptanmıştır. Araştırmalarımız, 0 - 5°C sıcaklık ve % 55 - 65 nisbi neme sahip depolarda kabuklu cevizlerin 18 ay, iç cevizlerin 10 - 12 ay kaliteli olarak muhafaza edilebileceğini göstermiştir. ABSTRACT İn this study some types of walnut was stored in different conditions and packaging materials as of unshelled and shelled and investigated the quality variations during their storage.. Our experiments was showed that the most suitable condition for walnut storage is 0 and 5°C and 55 -65 % relative humidity. The polyethylene bags used as a packaging are more suitable than synthetic woven and cloth bags for unshelled walnuts. Least quality losses were occured on vacum bags at shelled walnuts during storage. Unshelled walnut were stored as of more quality and for longer time than shelled walnuts. When the storage warmth increased the quality losses increased especially the content of free fatty acids. Our investigations showed that it could be stored 18 months for unshelled walnuts and 10-12 months shelled walnuts at 0-5 °C and 55-65 % relative humidity.
Collections