Show simple item record

dc.contributor.advisorAşkın, Mehmet Atilla
dc.contributor.authorKoyuncu, Mehmet Ali
dc.date.accessioned2021-05-08T12:53:44Z
dc.date.available2021-05-08T12:53:44Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2020-11-16
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/705682
dc.description.abstractöz Çalışmada, bazı ceviz tipleri, kabuklu ve iç olarak farklı koşul ve ambalaj malzemelerinde depolanmış ve örneklerde muhafaza boyunca meydana gelen kalite değişimleri incelenmiştir. Denemelerimiz, cevizler için en uygun muhafaza ortamının 0 -5°C sıcaklık ve % 55- 65 nisbi neme sahip depolar olabileceğini göstermiştir. İncelenen ambalaj malzemeleri içersinde polietilen torbaların, kabuklu cevizler için sentetik örgü ve bez torbalara göre daha iyi sonuç verdiği saptanmıştır. İç cevizlerde muhafaza boyunca en az kalite kaybı vakumlu olarak saklanan örneklerde olmuştur. Kabuklu cevizler iç cevizlere göre daha uzun süre ve kaliteli olarak muhafaza edebilmişlerdir. Depo sıcaklığı yükseldikçe kalite kayıplarının arttığı, özellikle serbest yağ asit miktarı artışının daha hızlı olduğu saptanmıştır. Araştırmalarımız, 0 - 5°C sıcaklık ve % 55 - 65 nisbi neme sahip depolarda kabuklu cevizlerin 18 ay, iç cevizlerin 10 - 12 ay kaliteli olarak muhafaza edilebileceğini göstermiştir. ABSTRACT İn this study some types of walnut was stored in different conditions and packaging materials as of unshelled and shelled and investigated the quality variations during their storage.. Our experiments was showed that the most suitable condition for walnut storage is 0 and 5°C and 55 -65 % relative humidity. The polyethylene bags used as a packaging are more suitable than synthetic woven and cloth bags for unshelled walnuts. Least quality losses were occured on vacum bags at shelled walnuts during storage. Unshelled walnut were stored as of more quality and for longer time than shelled walnuts. When the storage warmth increased the quality losses increased especially the content of free fatty acids. Our investigations showed that it could be stored 18 months for unshelled walnuts and 10-12 months shelled walnuts at 0-5 °C and 55-65 % relative humidity.
dc.description.abstractöz Çalışmada, bazı ceviz tipleri, kabuklu ve iç olarak farklı koşul ve ambalaj malzemelerinde depolanmış ve örneklerde muhafaza boyunca meydana gelen kalite değişimleri incelenmiştir. Denemelerimiz, cevizler için en uygun muhafaza ortamının 0 -5°C sıcaklık ve % 55- 65 nisbi neme sahip depolar olabileceğini göstermiştir. İncelenen ambalaj malzemeleri içersinde polietilen torbaların, kabuklu cevizler için sentetik örgü ve bez torbalara göre daha iyi sonuç verdiği saptanmıştır. İç cevizlerde muhafaza boyunca en az kalite kaybı vakumlu olarak saklanan örneklerde olmuştur. Kabuklu cevizler iç cevizlere göre daha uzun süre ve kaliteli olarak muhafaza edebilmişlerdir. Depo sıcaklığı yükseldikçe kalite kayıplarının arttığı, özellikle serbest yağ asit miktarı artışının daha hızlı olduğu saptanmıştır. Araştırmalarımız, 0 - 5°C sıcaklık ve % 55 - 65 nisbi neme sahip depolarda kabuklu cevizlerin 18 ay, iç cevizlerin 10 - 12 ay kaliteli olarak muhafaza edilebileceğini göstermiştir. ABSTRACT İn this study some types of walnut was stored in different conditions and packaging materials as of unshelled and shelled and investigated the quality variations during their storage.. Our experiments was showed that the most suitable condition for walnut storage is 0 and 5°C and 55 -65 % relative humidity. The polyethylene bags used as a packaging are more suitable than synthetic woven and cloth bags for unshelled walnuts. Least quality losses were occured on vacum bags at shelled walnuts during storage. Unshelled walnut were stored as of more quality and for longer time than shelled walnuts. When the storage warmth increased the quality losses increased especially the content of free fatty acids. Our investigations showed that it could be stored 18 months for unshelled walnuts and 10-12 months shelled walnuts at 0-5 °C and 55-65 % relative humidity.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleVan Gölü çevresinde yetiştiriciliği yapılan bazı ceviz tiplerinin depolanması üzerine çalışmalar
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-11-16
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmWalnut
dc.subject.ytmHorticultural crops
dc.subject.ytmStorage
dc.subject.ytmVan Lake
dc.identifier.yokid57644
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid57644
dc.description.pages116
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess