Ermenek yöresi cevizlerinin (juglans regia l.) seleksiyon yolu ile ıslahı üzerinde araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
öz Ümitvar ceviz tiplerinin belirlenmesi amacıyla 1995-1996 yılları arasında Ermenek'te iki yıl süreyle yürütülen bu seleksiyon çalışmasında; yaklaşık 33100 ağaç incelenerek 243 ağaçtan meyve örneği alınmış ve meyve kalitesi bakımından üstün görülen 16 ceviz tipi seçilmiştir. Seçilen bu tiplerde meyve ağırlıklarının 10.45-15.88 g, iç ağırlıklarının 5.26-6.93 g, iç oranlarının %41.05-50.33, kabuk kalınlıklarının 1.23-1.80 mm, protein oranlarının %12.1 1-20.75 ve yağ oranlarının %54.07-67.63 arasında değişiklik gösterdikleri tespit edilmiştir. Seçilen tiplerin 14'ü protantrous 2'si protogynous olup; yan tomurcuklarda dişi çiçek oluşum oranlarının %10.00-85.00 arasında değişiklik gösterdikleri belirlenmiştir. Sonuç olarak, 70.ER.85, 70.ER.86, 70.ER.99 ve 70.BA.129 nolu tipler oldukça dikkate değer bulunmuş olup, üzerinde çalışılması tavsiye edilmektedir. Anahtar Kelimeler: Ceviz, seleksiyon, meyve özellikleri, çiçeklenme. ABSTRACT A Study on the selection of walnut {Junglans regia L) in Ermenek. This Selection study was carried out to determine the promosing walnut types, during the two years (1995-1996) in Ermenek. In this study, 243 types were selected from about 33 100 wild walnut trees and fruits were sampled from these 16 walnut types that were recommended as promising types, fith point respect to fruit quality characteristics. In these selected types the average fruit weights, kernel weights, kernel percentages, shell thicknesses, protein contents and oil contents; 10.45 - 15.88 g, 5.26 - 6.93 g, 41.05 - 50.33%, 1. 23-1.80 mm, 12.1 1-20.75% and 54.07-67.63% were found to be, respectively. 14 types out of 16 types were protandrous and 2 types ere protogynous. Lateral pistillate flawering rate ranged from 10% to 85%. As a result, 70.ER.85, 70.ER.86, 70.ER.99 and 70.BA.129 were found to be promosing walnut types and are suggested that they should be considered for further studies. Key words: Walnut, selection, fruit characteristics, flowering.
Collections