Show simple item record

dc.contributor.advisorAşkın, Mehmet Atilla
dc.contributor.authorOğuz, Halil İbrahim
dc.date.accessioned2021-05-08T12:53:05Z
dc.date.available2021-05-08T12:53:05Z
dc.date.submitted1998
dc.date.issued2021-04-24
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/705378
dc.description.abstractöz Ümitvar ceviz tiplerinin belirlenmesi amacıyla 1995-1996 yılları arasında Ermenek'te iki yıl süreyle yürütülen bu seleksiyon çalışmasında; yaklaşık 33100 ağaç incelenerek 243 ağaçtan meyve örneği alınmış ve meyve kalitesi bakımından üstün görülen 16 ceviz tipi seçilmiştir. Seçilen bu tiplerde meyve ağırlıklarının 10.45-15.88 g, iç ağırlıklarının 5.26-6.93 g, iç oranlarının %41.05-50.33, kabuk kalınlıklarının 1.23-1.80 mm, protein oranlarının %12.1 1-20.75 ve yağ oranlarının %54.07-67.63 arasında değişiklik gösterdikleri tespit edilmiştir. Seçilen tiplerin 14'ü protantrous 2'si protogynous olup; yan tomurcuklarda dişi çiçek oluşum oranlarının %10.00-85.00 arasında değişiklik gösterdikleri belirlenmiştir. Sonuç olarak, 70.ER.85, 70.ER.86, 70.ER.99 ve 70.BA.129 nolu tipler oldukça dikkate değer bulunmuş olup, üzerinde çalışılması tavsiye edilmektedir. Anahtar Kelimeler: Ceviz, seleksiyon, meyve özellikleri, çiçeklenme.
dc.description.abstractABSTRACT A Study on the selection of walnut {Junglans regia L) in Ermenek. This Selection study was carried out to determine the promosing walnut types, during the two years (1995-1996) in Ermenek. In this study, 243 types were selected from about 33 100 wild walnut trees and fruits were sampled from these 16 walnut types that were recommended as promising types, fith point respect to fruit quality characteristics. In these selected types the average fruit weights, kernel weights, kernel percentages, shell thicknesses, protein contents and oil contents; 10.45 - 15.88 g, 5.26 - 6.93 g, 41.05 - 50.33%, 1. 23-1.80 mm, 12.1 1-20.75% and 54.07-67.63% were found to be, respectively. 14 types out of 16 types were protandrous and 2 types ere protogynous. Lateral pistillate flawering rate ranged from 10% to 85%. As a result, 70.ER.85, 70.ER.86, 70.ER.99 and 70.BA.129 were found to be promosing walnut types and are suggested that they should be considered for further studies. Key words: Walnut, selection, fruit characteristics, flowering.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleErmenek yöresi cevizlerinin (juglans regia l.) seleksiyon yolu ile ıslahı üzerinde araştırmalar
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2021-04-24
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmWalnut
dc.subject.ytmHorticultural crops
dc.subject.ytmKaraman-Ermenek
dc.subject.ytmSelection
dc.subject.ytmPlant breeding
dc.identifier.yokid78973
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid78973
dc.description.pages128
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess