Etil alkol ile oluşturulan oksidatif stresli sıçanlarda keçiboynuzu çekirdeğinin (Ceratonia siliqua L.) karaciğer koruyucu ve antioksidan etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, etil alkol ile oluşturulan oksidatif stresli sıçanlarda keçiboynuzu çekirdeği'nin (Ceratonia siliqua L.) karaciğer koruyucu ve antioksidan etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Yirmi dört Wistar albino sıçan altışar gruplar halinde dört gruba ayrıldı (kontrol, %20 alkol, %15 çekirdek ve %15 çekirdek+%20 alkol). 50 günlük muamele sonunda, keçiboynuzu çekirdeği katkılı yemin karaciğer koruyucu ve antioksidan rolü için; karaciğer harabiyeti serum enzimlerinden aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), laktat dehidrogenaz (LDH), albumin (ALB) ve total protein (TP) enzim seviyeleri, beyin, böbrek, dalak, eritrosit, kalp ve karaciğer dokularında antioksidan savunma unsurlarından süperoksid dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px), glutatyon-S-transferaz (GST), glutatyon redüktaz (GR) enzim aktiviteleri ile redükte glutatyon (GSH) seviyeleri ve malondialdehit (MDA) içerikleri spektrofotometrik yöntemle tespit edilerek değerlendirilmiştir.Bulgularda, alkol grubunun serum AST, ALT, LDH enzim seviyeleri artmış, çekirdek+alkol grubunda ALT ve LDH seviyeleri azalmıştır. Kalp dokusu haricindeki dokuların MDA değerleri alkol grubunda artmış, çekirdek+alkol grubunda düşmüştür. Antioksidan enzim sistemlerinde gruplardaki iyileşmenin nedeni çekirdeğin karaciğer koruyucu etkisi ve antioksidan rolü olabilir.Anahtar kelimeler: Keçiboynuzu çekirdeği, antioksidan enzimler, lipid peroksidasyonu, serbest radikaller. The purpose of this study was to determine the effects of carob seed concerning with hepatoprotective effect and antioxidant role against ethyl alcohol induced oxidative stress in rats. 24 Wistar albino rats were divided into four groups (control, 20% alcohol, 15% seed and 15% seed + 20% alcohol). At the end of the 50-day experiment, the hepatopreventive effect and antioxidant role of carob seed supplementation feed were assessed by measuring level of serum liver damage enzymes, aspartame aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), lactate dehydrogenase (LDH), albumin (ALB) and total protein levels, antioxidant defense systems (ADS), superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSH-Px), glutathione-S-transferase (GST), glutathione reductase (GR) activities, reduced glutathione (GSH) levels and malondialdehyde (MDA) contents in the brain, kidney, spleen, erythrocytes, heart and liver tissues of rats.According to the findings of the study, while the levels of AST, ALT and LDH increased in alcohol group, ALT and LDH were decreased in seed + alcohol group. Also, while the value of MDA content increased in the all tissues except for the heart tissue in the alcohol group, they decreased in the tissues of the seed + alcohol group. Moreover, decreases and increases occur in the system of antioxidant enzyme defense because of the liver hepatopreventive effect and antioxidant role in carob seed + alcohol group in comparison to those of alcohol.Key words: Carob seed, antioxidant enzymes, lipid peroxidation, free radicals.
Collections