Show simple item record

dc.contributor.advisorTemur, Atilla
dc.contributor.advisorÇelik, İsmail
dc.contributor.authorTemiz, Mehmet Ali
dc.date.accessioned2021-05-08T12:48:58Z
dc.date.available2021-05-08T12:48:58Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/704191
dc.description.abstractBu çalışmada, etil alkol ile oluşturulan oksidatif stresli sıçanlarda keçiboynuzu çekirdeği'nin (Ceratonia siliqua L.) karaciğer koruyucu ve antioksidan etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Yirmi dört Wistar albino sıçan altışar gruplar halinde dört gruba ayrıldı (kontrol, %20 alkol, %15 çekirdek ve %15 çekirdek+%20 alkol). 50 günlük muamele sonunda, keçiboynuzu çekirdeği katkılı yemin karaciğer koruyucu ve antioksidan rolü için; karaciğer harabiyeti serum enzimlerinden aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), laktat dehidrogenaz (LDH), albumin (ALB) ve total protein (TP) enzim seviyeleri, beyin, böbrek, dalak, eritrosit, kalp ve karaciğer dokularında antioksidan savunma unsurlarından süperoksid dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px), glutatyon-S-transferaz (GST), glutatyon redüktaz (GR) enzim aktiviteleri ile redükte glutatyon (GSH) seviyeleri ve malondialdehit (MDA) içerikleri spektrofotometrik yöntemle tespit edilerek değerlendirilmiştir.Bulgularda, alkol grubunun serum AST, ALT, LDH enzim seviyeleri artmış, çekirdek+alkol grubunda ALT ve LDH seviyeleri azalmıştır. Kalp dokusu haricindeki dokuların MDA değerleri alkol grubunda artmış, çekirdek+alkol grubunda düşmüştür. Antioksidan enzim sistemlerinde gruplardaki iyileşmenin nedeni çekirdeğin karaciğer koruyucu etkisi ve antioksidan rolü olabilir.Anahtar kelimeler: Keçiboynuzu çekirdeği, antioksidan enzimler, lipid peroksidasyonu, serbest radikaller.
dc.description.abstractThe purpose of this study was to determine the effects of carob seed concerning with hepatoprotective effect and antioxidant role against ethyl alcohol induced oxidative stress in rats. 24 Wistar albino rats were divided into four groups (control, 20% alcohol, 15% seed and 15% seed + 20% alcohol). At the end of the 50-day experiment, the hepatopreventive effect and antioxidant role of carob seed supplementation feed were assessed by measuring level of serum liver damage enzymes, aspartame aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), lactate dehydrogenase (LDH), albumin (ALB) and total protein levels, antioxidant defense systems (ADS), superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSH-Px), glutathione-S-transferase (GST), glutathione reductase (GR) activities, reduced glutathione (GSH) levels and malondialdehyde (MDA) contents in the brain, kidney, spleen, erythrocytes, heart and liver tissues of rats.According to the findings of the study, while the levels of AST, ALT and LDH increased in alcohol group, ALT and LDH were decreased in seed + alcohol group. Also, while the value of MDA content increased in the all tissues except for the heart tissue in the alcohol group, they decreased in the tissues of the seed + alcohol group. Moreover, decreases and increases occur in the system of antioxidant enzyme defense because of the liver hepatopreventive effect and antioxidant role in carob seed + alcohol group in comparison to those of alcohol.Key words: Carob seed, antioxidant enzymes, lipid peroxidation, free radicals.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleEtil alkol ile oluşturulan oksidatif stresli sıçanlarda keçiboynuzu çekirdeğinin (Ceratonia siliqua L.) karaciğer koruyucu ve antioksidan etkisi
dc.title.alternativeAntioxidant and liver protective effects of carob seed (Ceratonia siliqua L.) on the rats induced oxidative stress by ethyl alcohol
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİlköğretim Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid409096
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid290233
dc.description.pages95
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess