Siirt yöresi incir (Ficus carica L.) genetik kaynaklarının belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma 2012 yılında Siirt ili Eruh İlçesinde, incir popülasyonunun yoğunlukta olduğu Mışar ovasında ve Siirt merkez Gökçebağ beldesinde yetiştirilen mahalli incir çeşitleri üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada yörenin incir gen kaynakları araştırılmış, seçilen ağaçlarda morfolojik ve fenolojik gözlemler yapılmış, toplanan meyve örneklerinde pomolojik özellikler incelenmiş ve kimyasal analizler yapılmıştır. Fenolojik özellikler olarak ilk yapraklanma, meyve doğuş zamanı, meyve olgunlaşma başlangıcı, derim süresi ve hasat tarihleri belirlenmiştir. Pomolojik özellikler yönünden incelenen çeşitlerin meyve ağırlığı 2.31-64.82 g, ortalama meyve boyu 20.00-52.50 mm, ortalama meyve eni 20.00-55.00 mm, meyvelerin suda çözünebilir kuru madde miktarı % 9.00-32.00, titre edilebilir asitliği % 0.141-0.544 ve pH'sı 3.21- 4.68 arasında değişim göstermiştir. Genotiplerden ön plana çıkanlar belirtilerek bunların yanında mahalli incirlerde meyve kabuğu rengi, meyve kabuk kalınlığı, meyve kabuk dayanıklılığı, meyve kabuğunun soyulma durumu, çatlama durumu, pulp rengi, tat, ostiolum açıklığı, çekirdek miktarı, çekirdek iriliği ve meyve şekil indeksi de belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Fenoloji, Ficus carica L., İncir, Pomoloji, Siirt. This study was carried out in 2012 on the local fig cultivars grown in Siirt province Eruh county, Mısar rıght where the fig population is concentrated and in the Gökçebağ area of Siirt center. In the study, fig genetic resources were investigated, morphological and phenological observations were made in the selected trees, pomological characteristics were examined in the collected fruit samples and chemical analyzes were carried out. Phenological characteristics were determined as first leafing, time of fruit emergence, beginning of ripening of fruit, duration of harvest and harvest date. Varieties examined for pomological properties were fruit weight 2.31-64.82 g, average fruit size 20.00-52.50 mm, average fruit width 20.00-55.00 mm, the amount of soluable solid content in fruits 9.00-32.00%, titerable acidity 0.141-0.544 and pH 3.21-4.68. In addition to these, fruit shell color, fruit shell thickness, fruit shell survival, peeling state of fruit shell, cracking state, pulp color, taste, ostiolum aperture, kernel amount, kernel and fruit shape index were determined in local figs. Keywords: Phenology, Ficus carica L., Fig, Pomology, Siirt.
Collections