Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzrenk, Koray
dc.contributor.authorGül, Yasin
dc.date.accessioned2021-05-08T12:46:16Z
dc.date.available2021-05-08T12:46:16Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-07-21
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/703501
dc.description.abstractBu çalışma 2012 yılında Siirt ili Eruh İlçesinde, incir popülasyonunun yoğunlukta olduğu Mışar ovasında ve Siirt merkez Gökçebağ beldesinde yetiştirilen mahalli incir çeşitleri üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada yörenin incir gen kaynakları araştırılmış, seçilen ağaçlarda morfolojik ve fenolojik gözlemler yapılmış, toplanan meyve örneklerinde pomolojik özellikler incelenmiş ve kimyasal analizler yapılmıştır. Fenolojik özellikler olarak ilk yapraklanma, meyve doğuş zamanı, meyve olgunlaşma başlangıcı, derim süresi ve hasat tarihleri belirlenmiştir. Pomolojik özellikler yönünden incelenen çeşitlerin meyve ağırlığı 2.31-64.82 g, ortalama meyve boyu 20.00-52.50 mm, ortalama meyve eni 20.00-55.00 mm, meyvelerin suda çözünebilir kuru madde miktarı % 9.00-32.00, titre edilebilir asitliği % 0.141-0.544 ve pH'sı 3.21- 4.68 arasında değişim göstermiştir. Genotiplerden ön plana çıkanlar belirtilerek bunların yanında mahalli incirlerde meyve kabuğu rengi, meyve kabuk kalınlığı, meyve kabuk dayanıklılığı, meyve kabuğunun soyulma durumu, çatlama durumu, pulp rengi, tat, ostiolum açıklığı, çekirdek miktarı, çekirdek iriliği ve meyve şekil indeksi de belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Fenoloji, Ficus carica L., İncir, Pomoloji, Siirt.
dc.description.abstractThis study was carried out in 2012 on the local fig cultivars grown in Siirt province Eruh county, Mısar rıght where the fig population is concentrated and in the Gökçebağ area of Siirt center. In the study, fig genetic resources were investigated, morphological and phenological observations were made in the selected trees, pomological characteristics were examined in the collected fruit samples and chemical analyzes were carried out. Phenological characteristics were determined as first leafing, time of fruit emergence, beginning of ripening of fruit, duration of harvest and harvest date. Varieties examined for pomological properties were fruit weight 2.31-64.82 g, average fruit size 20.00-52.50 mm, average fruit width 20.00-55.00 mm, the amount of soluable solid content in fruits 9.00-32.00%, titerable acidity 0.141-0.544 and pH 3.21-4.68. In addition to these, fruit shell color, fruit shell thickness, fruit shell survival, peeling state of fruit shell, cracking state, pulp color, taste, ostiolum aperture, kernel amount, kernel and fruit shape index were determined in local figs. Keywords: Phenology, Ficus carica L., Fig, Pomology, Siirt.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleSiirt yöresi incir (Ficus carica L.) genetik kaynaklarının belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of genetic resources of fig (Ficus carica L.) in Siirt province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-07-21
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10157463
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid482584
dc.description.pages142
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess