Diyarbakır ili Eğil ilçesi bağ alanlarının uzaktan algılama sistemleri kullanılarak belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Diyarbakır ili Eğil ilçesi tarım alanlarında mevcut bağ alanlarının yanı sıra söz konusu ilçenin potansiyel bağ alanlarının da belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, Eğil ilçesi tarım arazilerinin belli bölgelerinde toprak analizleri alınmış, mevcut bağ alanları tespit edilmiş, bakı, yükselti, eğim, toprak derinliği (en az 70 cm) ve en düşük ortalama sıcaklık derecelerine göre araziler sınıflandırılarak ideal bağ alanları tespit edilmiştir. Yapılan toprak analizleri sonucunda Eğil içesi tarım toprakları bağcılık açısından P, K ve organik madde bakımından iyileştirilebilir nitelikte olduğu; tuz, kireç pH ve strüktür bakımından ise ideal bulunmuştur.Bakı, yükselti ve sıcaklık bakımından ilçenin tüm tarım arazilerinin bağcılık için uygun olduğu, ilçenin arazisinin %8 eğime sahip kısmı olan %67,30'unun ideal bağcılık için daha iyi olduğu sonucuna varılmıştır.İlçenin toplam tarım arazilerinin %2,60'si kadar olan mevcut bağ alanı bakılara göre sınıflandırmak koşuluyla, mevcut bağ alanlarının yaklaşık 6 katına çıkarılarak (%13,97) mevcut bağ potansiyelinden maksimum yararlanılabileceği tespit edilmiştir. This study was carried out in order to determine the potential bond areas of the district of Eğil, Diyarbakır. In the study, soil analyzes were taken in certain regions of Eğil township, and the existing vineyard areas were determined, the view, elevation, slope, soil depth (at least 70 cm) and the lowest average temperatures were classified and the ideal bond areas were determined.As a result of soil analysis, it was found that the agricultural lands in the inclined area were in terms of viticulture in terms of P, K and organic matter; salt, lime was found to be ideal in terms of pH and structure.It is concluded that all the agricultural lands of the district are suitable for viticulture in terms of height, elevation and temperature, 67,30% of the area having 8% slope of the district is better for ideal viticulture.It has been determined that the current vineyard potential can be maximized by increasing the existing vineyard areas by approximately 6-fold (13,97%) provided that the existing vineyard area is 2,60% of the total agricultural lands of the district.
Collections