Show simple item record

dc.contributor.advisorÇakır, Atilla
dc.contributor.authorÇiçek, Mehmet
dc.date.accessioned2020-12-04T09:20:53Z
dc.date.available2020-12-04T09:20:53Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-05-21
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/69963
dc.description.abstractBu çalışma Diyarbakır ili Eğil ilçesi tarım alanlarında mevcut bağ alanlarının yanı sıra söz konusu ilçenin potansiyel bağ alanlarının da belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, Eğil ilçesi tarım arazilerinin belli bölgelerinde toprak analizleri alınmış, mevcut bağ alanları tespit edilmiş, bakı, yükselti, eğim, toprak derinliği (en az 70 cm) ve en düşük ortalama sıcaklık derecelerine göre araziler sınıflandırılarak ideal bağ alanları tespit edilmiştir. Yapılan toprak analizleri sonucunda Eğil içesi tarım toprakları bağcılık açısından P, K ve organik madde bakımından iyileştirilebilir nitelikte olduğu; tuz, kireç pH ve strüktür bakımından ise ideal bulunmuştur.Bakı, yükselti ve sıcaklık bakımından ilçenin tüm tarım arazilerinin bağcılık için uygun olduğu, ilçenin arazisinin %8 eğime sahip kısmı olan %67,30'unun ideal bağcılık için daha iyi olduğu sonucuna varılmıştır.İlçenin toplam tarım arazilerinin %2,60'si kadar olan mevcut bağ alanı bakılara göre sınıflandırmak koşuluyla, mevcut bağ alanlarının yaklaşık 6 katına çıkarılarak (%13,97) mevcut bağ potansiyelinden maksimum yararlanılabileceği tespit edilmiştir.
dc.description.abstractThis study was carried out in order to determine the potential bond areas of the district of Eğil, Diyarbakır. In the study, soil analyzes were taken in certain regions of Eğil township, and the existing vineyard areas were determined, the view, elevation, slope, soil depth (at least 70 cm) and the lowest average temperatures were classified and the ideal bond areas were determined.As a result of soil analysis, it was found that the agricultural lands in the inclined area were in terms of viticulture in terms of P, K and organic matter; salt, lime was found to be ideal in terms of pH and structure.It is concluded that all the agricultural lands of the district are suitable for viticulture in terms of height, elevation and temperature, 67,30% of the area having 8% slope of the district is better for ideal viticulture.It has been determined that the current vineyard potential can be maximized by increasing the existing vineyard areas by approximately 6-fold (13,97%) provided that the existing vineyard area is 2,60% of the total agricultural lands of the district.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleDiyarbakır ili Eğil ilçesi bağ alanlarının uzaktan algılama sistemleri kullanılarak belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of vineyards by using remote detection systems in Egil of Diyarbakir
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-05-21
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10219510
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBİNGÖL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid542137
dc.description.pages58
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess