Show simple item record

dc.contributor.advisorYıldız, Ercan
dc.contributor.authorÖyke, Sevgi
dc.date.accessioned2021-05-08T11:44:58Z
dc.date.available2021-05-08T11:44:58Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-12-17
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/688671
dc.description.abstractBu araştırma, 2 farklı Asya grubu armut çeşidinde (Kosui ve Chojuro) yapraktan gübre uygulamalarının etkilerini belirlemek amacıyla Uşak ilinde 3 x 4 m dikim aralığında kurulan üretici bahçesinde 2018 yılında yürütülmüştür. Araştırmada demir (Fe), çinko (Zn), mangan (Mn) ve bakır (Cu) elementlerine ilişkin farklı sıklıkta uygulanan yaprak gübresi uygulamalarının bitkisel gelişim, meyve verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmada yapraktan gübrelemede yineleme sayısının artışı, bitkilerde yaprak alanı ile sürgün uzunluğu ve çapında önemli düzeyde artışlar sağlamıştır. Diğer yandan, yaprak gübresi uygulamalarının verim üzerinde önemli bir etkisi olmamıştır. Kontrol grubundaki bitkilere kıyasla 3 kez yapılan gübreleme sonucunda elde edilen meyve ağırlığı, yaklaşık %53 oranında artış sağlamıştır. Uygulamalar sonucunda meyvelerde SÇKM miktarının arttığı (%12.1'den %14.4'e yükselmiştir), buna karşın meyve eti sertliğinin azaldığı gözlenmiştir. Gübreleme sayısındaki artışla birlikte daha koyu renkli meyveler elde edilmiştir. Ülkemiz için oldukça yeni meyve türü olan Asya armudu türünde, mikro besin elementi noksanlıklarında yapraktan gübreleme yöntemine başvurmak kaliteli ürün alabilme adına uygulanabilecek dikkate değer bir yöntemdir.
dc.description.abstractThe experiment was carried out to determine the the effects of foliar nutrient application on Kosui and Chojuro (Pyrus pyrifolia Nakai) cultivars in producer orchard that established in 3 x 4 m spacing in Uşak ecological condition in 2018. In the experiment it was investigated the using foliar micro element (Fe, Zn, Mn and Cu) fertilization method with different application frequency effects on the plant growth, fruit yield and quality characteristics of Asian pear cultivars. As a results, the leaf area and shoots length and diameter in plants increased with rising foliar application number. However, foliar nutrient application did not cause any significant differences on fruit yield. Especially 3 times applications were increased fruit weight by 53%. The total soluble solids (TSS) rised from 12.1% to 14.4% with the increased foliar application, but the fruit flesh hardness were significantly reduced. The application of foliar fertilizer yielded dark-colored fruits.For the Asian pear cultivation, which is fairly new in the Turkey, application of foliar fertilization method in micro nutrient deficiencies could be applied to obtain quality products.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleAsya grubu armut (Pyrus pyrifolia Nakai) çeşitlerinde yapraktan gübre uygulamalarının meyve verim ve kalite özelliklerine etkisi
dc.title.alternativeThe effects of foliar nutrient applications on fruit yield and quality characteristics of asian pear (Pyrus pyrifolia Nakai) cultivars
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-12-17
dc.contributor.departmentTarım Bilimleri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10248783
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityUŞAK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid549002
dc.description.pages59
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess