Browsing TEZLER by Title
Now showing items 2150-2169 of 2804
-
S. cerevisiae`da abiyotik stres koşullarının HXT4 geni transkripsiyonuna etkilerinin incelenmesi.
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)S. cerevisiae'da glukoz tercih edilen bir karbon ve enerji kaynağıdır. S. cerevisiae'da glukozun hücre içine taşınması hücre membranında bulunan Hxt proteinleri tarafından yapılır. HXT4 geni transkripsiyonu glukoz ... -
Sabit oranlı eğriler ve yüzeylerin bir karakterizasyonu
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada R^n deki eğriler ve yüzeylerin sabit oranlı olma durumları incelenmiştir.Bu tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş bölümüdür. İkinci bölümde çalışmanın ilerideki bölümlerinde kullanılan temel tanım ... -
Sabit ya da hareketli tekil ısı kaynağının iki boyutlu plakalarda oluşturduğu sıcaklık dağılımı ve termal gerilmelerin incelenmesi
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada hareketsiz ya da hareketli bir noktasal ısı kaynağının iki boyutlu ince bir plaka üzerinde hareketi sırasında meydana gelen sıcaklık dağılımı ve bununla birlikte meydana gelen termal gerilmeler Fourier analizi ... -
Sabordinasyon ile tanımlanan harmonik fonksiyon sınıfları
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; çalışma hakkında özet bilgi verilmiştir. İkinci bölümde; diğer bölümlerde kullanılacak olan bazı tanım ve teoremler verilmiştir. Üçüncü bölümde; sabordinasyon ... -
Sac kalıp tasarımında yırtılma probleminin incelenmesi
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021-01-18)-11- ÖZET Bu çalışmada, sac kalıpçılığının en önemli problemlerinden olan yırtılma, ondülasyon ve şekil bozukları incelendi. Alternatif imalat yöntemlerinin problem çözümündeki etkileri araştırıldı. Tasarım aşamasında ... -
Saccharomyces cerevisiae`da asit stresinin SUC2 gen ekspresyonuna etkilerinin genetik ve biyokimyasal analizi
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)İnvertaz enzimi Saccharomyces cerevisiae'nın melas ortamında üretimi için gerekli bir enzim olup SUC2 geninden kodlanmaktadır. Periplasmik bir enzim olan invertazın ekspresyonu glukoz baskılaması ile transkripsiyon ... -
Saccharomyces cerevisiae`da çeşitli metal iyonlarının HXT2 geni transkripsiyonuna ve çoğalma özelliklerine etkilerinin incelenmesi
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Çeşitli metal iyonları hücresel faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesi için gereklidir. Bununla birlikte, metal iyonlarının hücrelere fazla alınması veya toksik metal iyonlarının hücreye taşınması çok çeşitli hücresel ... -
Saccharomyces cerevisiae`da transkripsiyon faktörü Gcr1p fazla sentezinin metabolik etkileri
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Gliserol, trehaloz ve etanol Saccharomyces cerevisiae tarafından glikolitik yolağa bağlı olarak üretilen önemli endüstriyel metabolitlerdir. Glikolitik enzim kodlayan genlerin transkripsiyonunu aktive eden en önemli faktör ... -
Sağlık yapılarında yangın güvenliğinin ve duman kontrolünün sağlanmasına ilişkin modelleme yöntemi
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Sağlık yapıları, yangın korunma yöneyliğine göre orta düzeyde yangın riski içeren yapı sınıfı içderisindedir. Buna rağmen hastaneler, tahliye sırasında en çok problem yaşanan ve bu sebeple dumandan zehirlenerek yaşam ... -
Sağlıklı bir atıştırmalık: Enerjisi azaltılmış kraker üretimi
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Scolymus hispanicus L., Asteraceae familyasına dahil, rozet yaprakları ve kökleri sebze olarak pişirilip tüketilen yenilebilir yabani bir bitkidir. Scolymus hispanicus L.'nın ana vatanı Güney Avrupa ve Batı Asya'dır. ... -
Sağım ömürlerinin kauçuk tip memelik lastiklerinin fiziksel özelliklerine etkisi
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada gerçek sağım koşulları altında kullanılan memelik lastiklerinin farklı sağım ömürlerinde fiziksel özellikleri, sağım performansı ve bazı süt analiz değerlerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ... -
Sakarya ili Akyazı ilçesinde entansif besi sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik analizi
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)5Z SAKARYA İLÎ AKYAZI İLÇESİKDE EKTAKSİF BESİ SIĞIRCILIĞI YAPAK ÎŞLETIELEEİK EKO KOMİK AITAIİZİ Bu çalışma ile, Akyazı ilçesinde entansif olarak besi sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik yapıları ve sorunlarının ... -
Saksı Lisianthus rusellianus Hook yetiştiriciliğinde daminozide ve paclobutrazol ile gün uzunluğunun etkisi üzerine bir araştırma
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ABSTRAKT Saksı tipi Lisianthus rusellianthus Hook, bitkisinin beyaz çeşidinin yetiştiriciliğinin yapıldığı bu araştırmada; değişik gün uzunluklarının ve değişik dozlardaki iki engelleyici maddenin bitki gelişmesi üzerine ... -
Salamura siyah zeytin üretiminde farklı tuzda ve düşük sıcaklıkta fermentasyon uygulamasının olgunlaşma ve kaliteye etkisi
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma farklı tuz derişimleri ve düşük sıcaklıkta starter uygulamasınınGemlik çeşidi zeytinlerin fizikokimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri üzerine etkisinisaptamak amacıyla yapılmıştır. Fermentasyon geleneksel Gemlik ... -
Salamura yeşil zeytin üretiminde farklı uygulama ve acılık giderme işlemlerinin işleme süresi ve ürün kalitesine etkisi
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)iSALAMURA YEŞ L ZEYT N ÜRET M NDE FARKLI UYGULAMA ve ACILIKG DERME ŞLEMLER N N ŞLEME SÜRES VE ÜRÜN KAL TES NE ETK SElif SAVAŞÖZETBu çalışmada Ege bölgesi'nde yetiştiriciliği yapılan Domat çeşidi yeşil zeytininişlenmesinde ... -
Salamuraya katılan sorbik asit ve tuzlarının olgunlaşma süresince beyaz peynirin kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri üzerine etkisi
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada, beyaz peynirler biri kontrol olmak üzere %0.03, %0.05 ve %0.07 sorbik asit ve %0.03, %0.05 ve %0.07 K-sorbat katkılı 7 farklı salamurada 90 gün süresince olgunlaştırılmıştır. İki tekerrürlü olarak yürütülen ... -
Salça üretim aşamalarına göre bakteri ve maya florasındaki değişim ve bozulmasındaki etkileri üzerine araştırmalar
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışma salça üretim sanayiinde büyük bir sorun oluşturan ve bu nedenle ekonomik kayıplara yol açan mikrobiyolojik bozulmalara ışık tutması, bu bozulmaların etkeni olan mikroorganizmaların hangileri olduğu ve üretimin ... -
Samsun`da satışa sunulan bazı besinlerin aflatoksin yönünden araştırılması
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada Samsun il merkezinden belirli zaman aralıklarında salın alınan örnekler üzerinde çalışılmıştır. Bu kapsam da 8'er pulbiber ve ceviz, 3 fındık, 6 Antep fıstığı, 6 yerfıstığı, 1 susam, 1 tahin olmak üzere ... -
Sanal gövdeli mini bir sınıflayıcı siklon ayırıcının tasarlanması ve deneysel incelenmesi
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Temel olarak çok fazlı akışlarda yoğun fazın santrifüj kuvvetler etkisiyle ayrıştırılması için kullanılan siklon ayırıcılar farklı mühendislik dallarında yaygın uygulama alanı bulmaktadır. Siklon ayırıcılar enerji üretim ... -
Sanayi fırınlarında enerji ve ekserji verimliliği; örnek çalışma emaye pişirme fırını verimlilik projesi enerji ve ekserji analizlerinin gerçekleştirilmesi
(ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Türkiye'de enerji kullanımının özellikle sanayide giderek artması, enerji verimliliğine olan ihtiyacı her geçen gün ön plana çıkartmaktadır. Enerjideki dışa bağımlılık, artan enerji maliyetleri ve rekabet unsuru, ...