Effects of a single dose of garlic administration on maximum oxygen consumption of college endurance athletes
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
öz TEK DOZ SARIMSAK YÜKLEMESİNİN ÜNİVERSİTE ENDURANS SPORCULARININ MAKSİMAL OKSİJEN TÜKETİMİ DÜZEYİNE ETKİLERİ İNAL, Deniz Yüksek Lisans Tezi, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gül Tiryaki Kasım 1995, 54 sayfa Sporcular arasında, yarışma performansını artırmak amacıyla yaygın olarak bazı maddelerin kullanılması söz konusudur. Son yıllarda yapılan çalışmalar, bazı hemoreolojik özelliklerin sporcunun performansını belirleyen birer faktör olduğunu ı göstermiştir. Sarımsağın sözü edilen parametreler üzerinde, uzun süreli dayanıklılık antremanına benzer etkileri olduğu görülmektedir. Bu durum, sarımsağın sportif performansı olumlu yönde etkileyip etkilemeyeceği sorusunu akla getirmiştir. Bu çalışmada, 900 mg kurutulmuş sarımsak tozunun (2.7 g yada ortalama 1 diş taze sarımsağa karşılık gelir), maksimal oksijen tüketimi (VO2 max), koşubandı performans zamanı, serum kolesterol, serum trigliserid ve serum glukoz düzeyleri üzerine etkileri, uygulamadan 5 saat sonra ölçülmüştür. Çalışmaya, sigara ve alkol kullanmayan, lipid metabolizması, kan dolaşımı ve pıhtılaşmasıyla etkileşim yapabilecek ilaç almayan, ve düzenli olarak dayanıklılık tipinde antrenman yapan 10 gönüllü (18-27 yaş) katılmıştır.Gönüllülere çift-kör ve çapraz çalışma düzeninde, rastgele olarak 900 mg sarımsak tozu yada plasebo verilmiştir. Çalışma süresince gönüllülerin herhangi birşey yiyip içmelerine izin verilmemiştir. 5 saat sonra, Bruce protokolü kullanılarak koşubandı maksimal oksijen tüketimi düzeyleri ölçülmüştür. Test sırasında 3 dakika aralıklarla kan basıncı va kalp hızı alınmıştır. Ayrıca, testin sonunda koşu zamanlan kaydedilmiştir. Serum trigliserid, serum kolesterol ve serum glukoz düzeyleri için, sarımsak yada plasebo kapsüllerinin alınmasından önce ve beş saat sonra venöz kan örnekleri alınmıştır. İstatistiksel analiz Wilcoxon eşleştirilmiş iki örnek testi ve Mann-Whitney U testi kullanılarak yapılmış ve yanılma olasılığı 0.05 olarak seçilmiştir. Beş saat sonra yapılan ölçüm sonucunda, sarımsak yüklemesinin maksimal oksijen tüketimini anlamlı olarak artırdığı bulunmuştur (p<0.05). Sarımsak yüklemesi koşu zamanının, plasebo koşu zamanından anlamlı olarak farklı olduğu görülmüştür (p<0.01). Serum trigliserid, serum kolesterol ve serum glukoz düzeylerinde sarımsak yüklemesi ve plasebo arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Elde edilen bulgular, tek doz sarımsak yüklemesinin, koşubandı maksimal oksijen tüketimini ve koşu zamanını artırmada etkili olduğunu göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Sarımsak - Maksimal Oksijen Tüketimi - Kan Yağlan - Serum Glukoz Bilim Dalı Sayısal Kodu: 244.19.01 vı ABSTRACT EFFECTS OF A SINGLE DOSE OF GARLIC ADMINISTRATION ON MAXIMUM OXYGEN CONSUMPTION OF COLLEGE ENDURANCE ATHLETES İNAL, Deniz M.S. in Physical Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gül TİRYAKİ November 1995, 54 pages The purpose of this study was to investigate the effects of a single dose of garlic administration (900 mg, equivalent to 2.7 g or approximately 1 clove of fresh garlic) on VO2 max, running time, the levels of serum triglyceride, serum cholesterol and serum glucose. Ten male, trained athletes who performed endurance type of exercise on a regular basis, and who were normolipidemic, non-smoker and non-alcohol user, and who took no medication which interfere with lipid metabolism as well as blood circulation and coagulation participated in this study. A 900 mg of dried garlic powder or placebo were administered randomly in a double-blind cross-over fashion. Five hours after the ingestion of the capsules, subjects underwent an incremental treadmill run test by the Bruce protocol until subjective exhaustion. During the test, blood pressure and heart rate were monitored in 3 min intervals. The treadmill running time was also recorded. In addition, venous blood samples were drawn before and 5 h after the ingestion of either the garlic or 111placebo capsules. After a 1 week wash-out period subjects were cross-overed and the same procedures were repeated. The Wilcoxon signed rank test and the Mann-Whitney U test were used for the statistical analysis. The significance level was set at 0.05. A significant increase in VO2 max was found after treadmill test by the Bruce protocol in garlic powder treatment as compared to placebo (p<0.05). There was also a statistically significant difference for the treadmill running time between the garlic and placebo administration (p<0.01). No significant difference was found for the levels of serum triglycerides, serum cholesterol and serum glucose between the garlic and placebo administration. It is concluded that a single dose of garlic administration increases VCb max during treadmill run test by using the Bruce Protocol. Key Words: Garlic - Maximum Oxygen Consumption - Blood Lipids - Serum Glucose Science Code: 244.19.01 IV
Collections