Buğday bitkisinin rizosfer bölgesinden bakteriyel izolatların eldesi, immobilizasyonu ve bitki gelişimi üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yapılan bu çalışmanın amacı; yabani buğday bitkisinin rizosferinden izole edilen bakterilerin immobilize edilerek buğday bitki gelişimi üzerine etkisinin belirlenmesidir. Çalışmada; yabani buğdayın rizosfer ve rizosfer çevresinden izolasyon yapılmıştır. Ardından bu bölgelerdeki bakteriler spesifik besiyerleri sayesinde izole edilmiştir. Elde edilen izolatlar prosedüre uygun olarak önceden belirlenen grup haline getirilecek bakteri sayısına göre gruplandırılarak immobilize edilmiştir. İmmobilizasyon sonucu elde edilen beadler buğdayla birlikte toprağa ekilmiştir. Yaprak ayası, gövde çapı, kardeşlenme sayısı ve kök uzunluğu buğdayın gelişim parametresi olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre; kontrole kıyasla Şİ-38 bead grubunun tüm gelişim parametrelerinde artışa sebep olduğu saptanmıştır. The purpose of this study is; is to determine the effect of the bacterium isolated from the rhizosphere of the wild wheat plant on the wheat plant development by immobilizing. In study; Isolation was made from rhizosphere and rhizosphere perimeter of the wild wheat. Bacteria in these regions were then isolated by means of specific media. The obtained isolates were immobilized in groups according to the determined procedure. After the immobilization, the beads were planted in the soil together with the wheat. Leaf diameter, stem diameter, number of siblings and root length were determined as growth parameters of wheat. According to findings; resulted in an increase in all growth parameters of the Şİ-38 bead group compared to the control.
Collections