Tokat çevresindeki toprak örneklerinden elde edilen doğal bakteri izolatlarının kabak bitkisi gelişimi üzerine etkisinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Biyolojik gübre, topraktaki mikrobiyal aktiviteyi artıran canlı mikroorganizmalar içeren gübrelerdir. Kimyasal gübrelerin aksine çevre dostu olmasının yanı sıra düşük maliyet olması nedeni ile de çiftçiler açısından önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı farklı ortamlardan izole edilen mikrobiyal preparatların kabak bitkisi gelişimi üzerine deneme yapılması ve kabak bitkisinin gelişiminin incelenmesidir. Yabani bitki gelişiminin yoğun olduğu bölgeden bitkilerin rizosfer bölgelerinden alınan toprak örnekleri ile izolasyon işlemleri yapılmıştır. Spesifik besiyerlerine ekim ile saflaştırma işlemleri yapılmış ve mikrobiyal preparatlar hazırlanmıştır. 20 şerli olmak üzere toplamda 5 farklı bulk grupları oluşturulmuştur. Kabak tohumunun tarlaya ekiminde bu bulk grupları kabak bitkisinin bitki köklerine 5 tekerrürlü olacak şekilde uygulanmıştır. Boy uzunluğu, gövde çapı, yaprak uzunluğu, yaprak eni ve tane sayısı kabağın gelişim parametresi olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre; kontrole kıyasla MG-1 bulk grubunun tüm gelişim parametrelerinde artışa sebep olduğu saptanmıştır. Biological fertilizers are fertilizers containing live microorganisms that increase microbial activity in the soil. Unlike chemical fertilizers, it is important for farmers due to its low cost as well as being environmentally friendly. The aim of this study is to investigate the growth of zucchini plants and microbial preparations isolated from different media. Isolation processes were carried out with soil samples taken from the rhizosphere regions of the plants where wild plant growth was intense. Purification was done by sowing on specific media and microbial preparations were prepared. A total of 5 bulk groups were formed. In the planting of zucchini, these bulk groups were applied to the plant roots of the zucchini plant with 5 replications. Height, body diameter, leaf length, leaf width and number of grains were determined as the development parameters of the zucchini plants. According to the findings; It was found that MG-1 bulk group caused an increase in all development parameters compared to control.
Collections