Show simple item record

dc.contributor.advisorKaraman, İsa
dc.contributor.advisorTutar, Uğur
dc.contributor.authorGüççük, Merve
dc.date.accessioned2021-05-08T11:23:47Z
dc.date.available2021-05-08T11:23:47Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-07-09
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/684183
dc.description.abstractBiyolojik gübre, topraktaki mikrobiyal aktiviteyi artıran canlı mikroorganizmalar içeren gübrelerdir. Kimyasal gübrelerin aksine çevre dostu olmasının yanı sıra düşük maliyet olması nedeni ile de çiftçiler açısından önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı farklı ortamlardan izole edilen mikrobiyal preparatların kabak bitkisi gelişimi üzerine deneme yapılması ve kabak bitkisinin gelişiminin incelenmesidir. Yabani bitki gelişiminin yoğun olduğu bölgeden bitkilerin rizosfer bölgelerinden alınan toprak örnekleri ile izolasyon işlemleri yapılmıştır. Spesifik besiyerlerine ekim ile saflaştırma işlemleri yapılmış ve mikrobiyal preparatlar hazırlanmıştır. 20 şerli olmak üzere toplamda 5 farklı bulk grupları oluşturulmuştur. Kabak tohumunun tarlaya ekiminde bu bulk grupları kabak bitkisinin bitki köklerine 5 tekerrürlü olacak şekilde uygulanmıştır. Boy uzunluğu, gövde çapı, yaprak uzunluğu, yaprak eni ve tane sayısı kabağın gelişim parametresi olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre; kontrole kıyasla MG-1 bulk grubunun tüm gelişim parametrelerinde artışa sebep olduğu saptanmıştır.
dc.description.abstractBiological fertilizers are fertilizers containing live microorganisms that increase microbial activity in the soil. Unlike chemical fertilizers, it is important for farmers due to its low cost as well as being environmentally friendly. The aim of this study is to investigate the growth of zucchini plants and microbial preparations isolated from different media. Isolation processes were carried out with soil samples taken from the rhizosphere regions of the plants where wild plant growth was intense. Purification was done by sowing on specific media and microbial preparations were prepared. A total of 5 bulk groups were formed. In the planting of zucchini, these bulk groups were applied to the plant roots of the zucchini plant with 5 replications. Height, body diameter, leaf length, leaf width and number of grains were determined as the development parameters of the zucchini plants. According to the findings; It was found that MG-1 bulk group caused an increase in all development parameters compared to control.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyomühendisliktr_TR
dc.subjectBioengineeringen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleTokat çevresindeki toprak örneklerinden elde edilen doğal bakteri izolatlarının kabak bitkisi gelişimi üzerine etkisinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of the effect of natural bacterial isolates obtained from soil samples around Tokat on the development of pumpkin plants
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-07-09
dc.contributor.departmentBiyomühendislik Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10251855
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid548628
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess