Chia (Salvia hispanica L.) tohumunun antioksidan aktivitesi, fenolik kompozisyonu ve yağ asitleri profilinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Salvia Hispanica L. bitkisinden elde edilen tohumlar metanol/kloroform çözücü sisteminde ekstrakte edildi. Tohumlar antioksidan aktivite, fenolik madde miktarı ve yağ asidi profili tayini analizleri için hazırlandı. Tohumun antioksidan aktivitesi; İndirgeme Gücü Aktivitesi, Serbest Radikal Giderme Aktivitesi, Katyon Radikali Giderme Aktivitesi, Bakır İndirgeme Gücü Aktivitesi ve Metal Şelatlama Aktivitesi gibi spektrofotometrik yöntemler kullanılarak değerlendirildi. Yağ asidi bileşenlerinin tayininde ise GC-MS cihazı kullanıldı. Bitkinin tohum ekstraktı yapılan bu spektrofotometrik analizler sonucu düşük antioksidan aktivite gösterdi. Çoklu doymamış yağ asitleri olan Linoleik asit ve α-linolenik asit bakımından zengin olduğu belirlendi. In this study, seeds obtained from Salvia hispanica L. were extracted in methanol / chloroform solvent system. Seeds were prepared for analysis of antioxidant activity, phenolic content and fatty acid profile. Antioxidant activity of seed; Reductive Power Activity, Free Radical Removal Activity, Cation Radical Removal Activity, Copper Reduction Force Activity and Metal Chelating Activity were evaluated using spectrophotometric methods. GC-MS was used for the determination of fatty acid components The seed extract of the plant showed low antioxidant activity as a result of these spectrophotometric analyzes. It was found to be rich in polyunsaturated fatty acids which are linoleic acid and α-linolenic acid.
Collections