Chia (Salvia hispanica L.) tohumunun antioksidan aktivitesi, fenolik kompozisyonu ve yağ asitleri profilinin incelenmesi
dc.contributor.advisor | Işıldak, Ömer | |
dc.contributor.author | Akdoğan, Vildan | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T11:23:11Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T11:23:11Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-11-21 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/683885 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada Salvia Hispanica L. bitkisinden elde edilen tohumlar metanol/kloroform çözücü sisteminde ekstrakte edildi. Tohumlar antioksidan aktivite, fenolik madde miktarı ve yağ asidi profili tayini analizleri için hazırlandı. Tohumun antioksidan aktivitesi; İndirgeme Gücü Aktivitesi, Serbest Radikal Giderme Aktivitesi, Katyon Radikali Giderme Aktivitesi, Bakır İndirgeme Gücü Aktivitesi ve Metal Şelatlama Aktivitesi gibi spektrofotometrik yöntemler kullanılarak değerlendirildi. Yağ asidi bileşenlerinin tayininde ise GC-MS cihazı kullanıldı. Bitkinin tohum ekstraktı yapılan bu spektrofotometrik analizler sonucu düşük antioksidan aktivite gösterdi. Çoklu doymamış yağ asitleri olan Linoleik asit ve α-linolenik asit bakımından zengin olduğu belirlendi. | |
dc.description.abstract | In this study, seeds obtained from Salvia hispanica L. were extracted in methanol / chloroform solvent system. Seeds were prepared for analysis of antioxidant activity, phenolic content and fatty acid profile. Antioxidant activity of seed; Reductive Power Activity, Free Radical Removal Activity, Cation Radical Removal Activity, Copper Reduction Force Activity and Metal Chelating Activity were evaluated using spectrophotometric methods. GC-MS was used for the determination of fatty acid components The seed extract of the plant showed low antioxidant activity as a result of these spectrophotometric analyzes. It was found to be rich in polyunsaturated fatty acids which are linoleic acid and α-linolenic acid. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Chia (Salvia hispanica L.) tohumunun antioksidan aktivitesi, fenolik kompozisyonu ve yağ asitleri profilinin incelenmesi | |
dc.title.alternative | Antioxidant activity, phenolic composition of chia (Salvia hispanica L.) seed and investigation of oil acids profile | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-11-21 | |
dc.contributor.department | Kimya Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10290899 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 580071 | |
dc.description.pages | 43 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |