Show simple item record

dc.contributor.advisorIşıldak, Ömer
dc.contributor.authorAkdoğan, Vildan
dc.date.accessioned2021-05-08T11:23:11Z
dc.date.available2021-05-08T11:23:11Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-11-21
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/683885
dc.description.abstractBu çalışmada Salvia Hispanica L. bitkisinden elde edilen tohumlar metanol/kloroform çözücü sisteminde ekstrakte edildi. Tohumlar antioksidan aktivite, fenolik madde miktarı ve yağ asidi profili tayini analizleri için hazırlandı. Tohumun antioksidan aktivitesi; İndirgeme Gücü Aktivitesi, Serbest Radikal Giderme Aktivitesi, Katyon Radikali Giderme Aktivitesi, Bakır İndirgeme Gücü Aktivitesi ve Metal Şelatlama Aktivitesi gibi spektrofotometrik yöntemler kullanılarak değerlendirildi. Yağ asidi bileşenlerinin tayininde ise GC-MS cihazı kullanıldı. Bitkinin tohum ekstraktı yapılan bu spektrofotometrik analizler sonucu düşük antioksidan aktivite gösterdi. Çoklu doymamış yağ asitleri olan Linoleik asit ve α-linolenik asit bakımından zengin olduğu belirlendi.
dc.description.abstractIn this study, seeds obtained from Salvia hispanica L. were extracted in methanol / chloroform solvent system. Seeds were prepared for analysis of antioxidant activity, phenolic content and fatty acid profile. Antioxidant activity of seed; Reductive Power Activity, Free Radical Removal Activity, Cation Radical Removal Activity, Copper Reduction Force Activity and Metal Chelating Activity were evaluated using spectrophotometric methods. GC-MS was used for the determination of fatty acid components The seed extract of the plant showed low antioxidant activity as a result of these spectrophotometric analyzes. It was found to be rich in polyunsaturated fatty acids which are linoleic acid and α-linolenic acid.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleChia (Salvia hispanica L.) tohumunun antioksidan aktivitesi, fenolik kompozisyonu ve yağ asitleri profilinin incelenmesi
dc.title.alternativeAntioxidant activity, phenolic composition of chia (Salvia hispanica L.) seed and investigation of oil acids profile
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-11-21
dc.contributor.departmentKimya Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10290899
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid580071
dc.description.pages43
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess