FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ: Recent submissions
Now showing items 201-220 of 331
-
Yarım kubbeli tarihi medreselerin dinamik davranışlarının incelenmesi: Tokat Yağıbasan (Çukur) Medrese örneği
(TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-22)Bu çalışmada, kültürel mirasımızın önemli yapılarından olan Tokat Yağıbasan (Çukur) Medresesi, ölçeklenmiş gerçek deprem ivme kayıtları kullanılarak analiz edilmiştir. Bu yapının çalışılmasında en belirleyici özelliğinin, ... -
Bazı morchella türlerinin antibakteriyel ve antimutajenik özelliklerinin araştırılması
(TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-21)Bu çalışmada, Morchella elata, Morchella esculenta, makromantar türlerinin antibakteriyel ve antimutajenik etkileri araştırılmıştır. Yozgat Akdağmadeni yöresinden toplanan mantarlar kurutulma işlemi sonrasında şapka ve sap ... -
Bitki büyüme düzenleyicileri ve sakkaroz dozlarının bazı biber genotiplerinde androgenik embriyo oluşumuna etkisi
(TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-14)Anter kültürü, biber ıslahında haploid hatların elde edilmesinde kullanılan önemli bir tekniktir.Biberde anter kültürünün kullanımı yaygın olmakla beraber embriyo ve haploid bitki oluşumu genotip, besin ortamı, stres ... -
Niksar Ovası`nda taban suyu seviyesi ve kalitesinin değişimi
(TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-31)Bu çalışma, Tokat-Niksar Ovası'nın sulanan alanlarında taban suyu derinliğinin ve su kalitesinin değişiminin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Niksar Ovasında 68 adet taban suyu gözlem kuyusu çalışır durumdadır. ... -
Farklı kurutma sıcaklıklarının cevizin kuruma süresi ve kalitesine etkisi
(TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-18)Çalışmada, materyal olarak Amasya ilinde yerel çeşit ve Chandler ceviz çeşidi kurutma denemelerinde kullanılmıştır. Kurutma denemeleri laboratuvar şartlarında kurutma dolabı kullanılarak yapılmıştır. Kurutma sıcaklığı ... -
Bazı soya (Glycine max Merr.) genotiplerinin Tokat-Kazova şartlarında performanslarının belirlenmesi
(TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-26)Bu araştırma, Tokat-Kazova koşullarında bazı soya genotiplerinin performanslarını belirlemek amacıyla 2017 yılında yürütülmüştür. Aynı zamanda bölgede soya fasulyesi üretiminin yapılabilirliği belirlenerek gelecekte yağlı ... -
Sarı prenses çiklit (Lobidocromis caeruleus) balığında farklı beslenme stratejilerinin (rejim) büyüme parametrelerine ve renklenme üzerine etkileri
(TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-23)Bu çalışmada, döngüsel yemleme stratejisinin sarı prenses çiklit (Labidochromis caeruleus) balığında farklı beslenme stratejilerinin (rejimi) büyüme parametrelerine ve renklenme üzerine etkileri araştırılmıştır.Deneme; ... -
Farklı ortamlardan izole edilen mikrobiyal preparatların nohut bitkisi (Cicer arietinum L.) gelişimi üzerine etkisinin belirlenmesi
(TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-18)Mikrobiyal gübreler genel olarak; atmosferik azotu toprağa bağlayan, potasyumlu ve fosforlu bileşikleri parçalayarak bitki için kullanılabilir forma getiren, büyüme ve gelişme faktörlerini arttıran, ATP üretimini arttıran, ... -
Tokat (Erbaa-Gökal) makromantar florası üzerine taksonomik araştırma
(TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-22)Bu çalışma, Tokat ili Erbaa-Gökal Beldesi sınırları içerisinde yetişen makrofunguslar üzerinde yapılmıştır. 2017 ve 2019 yıllarında yapılan arazi çalışmaları ile mantar örnekleri toplanmıştır. Makrofungusların doğal ... -
Yeşil çay üretiminde farklı kurutma yöntemlerinin çayın kuruma performansı ve renk değişimi üzerine etkileri
(TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-21)Bu çalışmada yeşil çay yaprakları mayıs ve temmuz aylarında iklimlendirme kabini, etüv, güneş ve gölgede olmak üzere farklı kurutma metotları ile kurutulmuştur. Ürünlerin renk değerleri, kuruma süreleri, matematiksel ... -
Görüntü işleme tekniği kullanılarak iki noktalı kırmızı örümcek (Tetranychus urticae Koch.) zarar düzeyinin belirlenmesi
(TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-01)Bu çalışmada, tasarımı ve imalatı yapılan platform yardımıyla hıyar bitkisinden alının görüntüler geliştirilen görüntü işleme algoritmalarıyla Tetranychus Urticae akarının bulunup bulunmadığı, bu akar türü var ise bitkide ... -
Çekirdeksiz üzümün kurutulmasında farklı kurutma yöntemlerinin kuruma özellikleri ve kalite üzerine etkileri
(TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-23)Kurutma, ürünlerin içerdikleri nemin kontrollü bir şekilde uzaklaştırılması işlemidir. Buçalışmada sultani çekirdeksiz üzüm kurutulup, uygulanan kurutma yöntemlerine aitkuruma süreleri, matematiksel modelleme, renk değişimleri ... -
Tokat ili Almus ilçesi tarım işletmelerinin tarımsal yapısı ve mekanizasyon durumu
(TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-18)Bu araştırmada Tokat ili Almus ilçesinde mevcut tarım işletmelerinin Tarımsal Mekanizasyon Düzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Örnek işletmelerin sayısını belirlemek için Oransal Örnekleme Yöntemi kullanılmıştır. Mevcut ... -
Tokat ili bağ alanlarında Grapevine fanleaf virus ve Grapevine leafroll-associated virus-1,2,3,4,9 virüslerinin varlığının moleküler olarak belirlenmesi
(TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-23)2018 yılında Tokat ilinde yapılan bu çalışmada, bağcılığın yoğun olarak yapıldığı Merkez, Erbaa, Niksar ve Pazar ilçelerindeki bazı bağ alanlarından asmaların virüs belirtisi gösteren genç yapraklarından ve bir yaşlı ... -
Kolorektal kanser hücrelerinin anti-tümör immün yanıtlarına duyarlılığının arttırılması
(TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-23)Kolorektal kanseri dünyada en yaygın görülen üçüncü kanser türü olup, ileri evrelerde tanı konulanların beş yıllık sağ kalım oranı oldukça düşüktür. Kanser tedavisinde kullanılan standart tedaviler ileri aşamada olan ... -
Alaşehir (Manisa) bölgesi traverten atıklarının yol temel ve alttemel tabakalarında kullanılabilirliğinin araştırılması
(TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-23)Doğal taşlar arasında yer alan traverten, inşaat sektöründe kaplama ve döşeme malzemesi olarak kullanılmaktadır. Travertenin, yapıda kullanılabilmesi için doğadan çıkarılması ve işlenmesi gerekmektedir. Taş ocaklarında ... -
Türkiye`de yetiştirilen bazı tescilli durum buğdayı çeşitlerinin makarnalık kalite özelliklerinin belirlenmesi
(TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-23)Bu çalışmada, Türkiye'de yetiştirilen bazı tescilli durum buğdayı çeşitlerinin makarnalık kalitelerinde belirleyici fiziksel özellikleri, protein içerikleri ve kaliteleri, pigment içerikleri ve oksidatif enzim ... -
Endemik Astragalus tokatensis Fischer ve Verbascum myrianthum boiss.` un bazı farmasotik özelliklerinin belirlenmesi
(TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-26)Bu çalışmada 2 farklı endemik türün (Astragalus tokatensis Fischer ve Verbascum myrianthum Boiss.) antioksidan, antimikrobiyal ve DNA koruyucu aktivitesi araştırılmıştır. Yapılan literatür taramasında bu iki bitki ile ... -
Patates mini yumrularının çoğaltımına tohumluk yumru iriliği, yumru sayısı ve bazı mikroorganizmaların etkileri
(TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-26)Bu araştırmada orijinal tohumluk sınıfında yumru üretimine, tohumluk yumruların iriliği, dikim sıklığı ve bazı mikroorganizmaların etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Başçiftlik Beyazı patates çeşidinin elit ... -
Kuşburnu (Rosa dumalis L.) odun çeliklerinin köklenmesi üzerine bazı ortam ve uygulamaların etkisi
(TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-10-18)Araştırma, 2019 yılının Ocak-Mart ayları içerisinde yürütülmüştür. Çalışmada daha önceTokat ilinde seleksiyon yolu ile elde edilmiş olan MR-46 (Rosa dumalis L.) kuşburnugenotipinin odun çelikleri kullanılmıştır. Ocak ayında ...