The effects of exchange rates, oil prices, global risk perceptions and global warming on food prices
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma gıda fiyatları, döviz kuru, petrol fiyatları, küresel ısınma ve küresel risk algısı arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Bu ilişkinin incelenmesinde, 27 Şubat 2008 ile 21 Mart 2011 arasındaki günlük veriler kullanılarak Toda ve Yamamoto prosedüründen faydalanılmıştır. Ampirik bulgular yalnızca küresel risk algısı ölçütü olan oynaklık katsayısının gıda fiyatları üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca, genelleştirilmiş tepki fonksiyonu sonuçlarına göre bütün değişkenlerin kısa dönemde gıda fiyatları üzerinde etkisi bulunmaktadır. This thesis examines the relationship between food prices, oil prices, carbon emission prices, exchange rates and global risk perception. To obtain the effects of these variables on the food prices, Toda and Yamamoto procedure is employed for 5-day week daily time series covering the period February 27, 2008 and March 21, 2011. The empirical results indicate that only volatility index Granger causes food prices. Furthermore, according to results of generalized impulse response plots food prices respond to all variables in the short run.
Collections