Balık unu ve yağı fabrikalarında, teknolojik gelişmelerin çalışma yaşamı mevzuatlarına ve insan kaynakları faaliyetlerine olan etkisinin istatistiksel değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada; teknolojik gelişmelerin, balık unu ve yağı fabrikalarındaki insan kaynakları faaliyetlerine ve çalışma yaşamı mevzuatlarına etkisinin istatistiksel değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Türkiye'de faaliyet gösteren balık unu ve yağı fabrikalarının sahipleri, bu fabrikalardaki profesyonel yöneticiler ve diğer çalışanlar oluşturmaktadır. Anket yöntemi ile veri toplama yoluna gidilmiştir. Anket verileri SPSS 21 ve Minitab 16 paket programlarında test edilmiştir. Değişkenlerin birbiri üzerindeki etkisini ve değişkenlerin birbiriyle olan ilişkilerinin belirlenmesi amacıyla, Khi-Kare ve Regresyon analizinin yanında betimsel istatistiksel yöntemlerden yararlanılmıştır.Araştırmaya katılan çalışanların %16'sı kadın; işveren/yöneticilerin tamamı erkek olup, %40'ı lisans mezunudur. Çalışanların %2'si okuryazar olmayıp, %7'si lisans mezunudur. İşletmelerin %44'ünde insan kaynakları bölümü bulunurken, %23'ünde bu fonksiyonu idari işler bölümü yürütmektedir. İşletmelerin yeni personel alımında, öncelikli kriteri, teknolojik gelişmeleri uygulayacak personelin işe alınmasıdır. İşveren/Yöneticilerin %73'ü kendilerini teknoloji kullanım konusunda yeterli görmektedir.Araştırma bulgularından elde edilen teorik bilgilerin uygulamaya konulması ile teknoloji ve insan kaynaklarından daha etkin yararlanılabileceği düşünülmektedir. Tüm sektörlerde olduğu gibi, su ürünleri sektörünün sürdürülebilirliğinin sağlanması ve diğer sektörlerle olan rekabet gücünü arttırılmasında da en kıymetli kaynak olan donanımlı insan gücünün yetiştirilmesine özel özen gösterilmesi önerilmektedir. In this research, the statistical evaulation of technological developments on working life regulations and human resources activity in fish meal and fish oıl factories is aimed. The population of the survey is composed of the owners of fish meal and fish oil the factories operating in Turkey, professional managers and other employees in these factories. In this research, with questionnarie method data gathering is provided. The data gathered is tested with SPSS 21 ve Minitab 16 Pocket Programmes. Besides the Chi-square and regression analysis, it was used the descriptive statistical methods for the purpose of the impact on each of the variables and determining the relationships among these variables.16% of the employees involved in research is female; employers/managers are all male, 40% is undergraduate. 2% of employees are not literate, 7% is undergraduate. 44% of businesses that found in the human resources department, 23% of this function performs in administrative affairs department. To hire new staff in business, a priority criteria is recruitment of staff to implement technological improvements. Employers/Managers sees enough of themselves about 73% of using technology.It is assumed that the technological progress and the human resources can be used more effectively with the help of implementing theory based information acquired from research findings. Like any other industry, the most important resource for the fisheries and aquaculture industry to stay sustainable and be in competition with the other industries, is the qualified human resources. Thus, it is suggested that the education and training of the human resources should be an event of special interest.
Collections