Ergenlik (adolesan) dönemindeki öğrencilerin beslenme alışkanlıkları üzerine çevresel faktörlerin etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Tüm yaşlarda olduğu gibi adolesanlarda da beslenme büyüme ve gelişme için çok önemlidir. Beslenmeyi etkileyen birçok faktör vardır. Bunlardan bir tanesi de çevresel faktörlerdir. Bu nedenle bu araştırma ergenlik (adolesan) dönemindeki öğrencilerin; beslenme alışkanlıkları üzerine çevresel faktörlerin etkisini belirlemek amacıyla ilişki arayıcı olarak planlanmıştır.Araştırma evrenini Sinop İl Merkezinde bulunan ortaokul ve lise düzeyinde eğitim veren okullarda okuyan adolesanların örneklemi oluşturmuştur. Araştırmada tabakalı örneklem seçimine gidilerek araştırmaya katılmayı kabul eden ve vaka seçim kriterlerine uygun olan 292 kız, 208 erkek öğrenci olmak üzere toplam 500 çocuk oluşturmuştur.Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan öğrencilerin kişisel bilgileri, beslenme alışkanlıkları ve çevre bilgileri ile ilgili bilgileri içeren bilgi formu ve öğrencilerin beslenme alışkanlıklarını belirlemek için `Yeme Davranışları Ölçeği` kullanılmıştır.Verilerin istatistiksel değerlendirilmeleri arasında; bağımsız gruplarda t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), sayı ve frekans (yüzde) dağılımları alınmıştır. Öğrencilerin antropometrik ölçümleri, enerji ve besin öğelerinin değerlendirilmesinde; aritmetik ortalama ( X ), standart sapma (Ss), alt ve üst değerler ve ölçek puanları ile korelasyonları hesaplanmıştır.Araştırma sonucunda; öğrencilerin büyük çoğunluğunun sağlıklı beslenme kavramını bildikleri, günün en önemli öğünü olan kahvaltılarını yaptıkları, öğün atlamadıkları, genelde evde yemek yemeyi tercih ettikleri, ambalaj üzerindeki çevre ile ilgili işaretlere hakim oldukları, çevre kirliliği bilgilerinin yüksek düzeyde olduğu, çevre ile ilgili bilgilerinin yeme davranışlarına yarı yarıya oranda etkilediği belirlenmiştir. As in all years, nutrition is very important for growth and development in adolescents,too. There are many factors that affect nutrition and one of these is environmental factors. For this reason, this study is aimed to investigate the effects of adolescent is planned as a relationship seeker to determine the effect of environmental factors on eating habits.The research sample was prepared for adolescents studying in secondary schools and high schools in Sinop city center. A total of 500 children, 292 female and 208 male students, who agreed to participate in the survey by choosing stratified sampling, and which were in line with the criteria for the selection of the cases.As a data gathering tool, a questionnaire prepared by the researcher and containing information about personal information, nutrition habits and environmental information was used and `Eating Behavior Scale` was used to determine students' eating habits.Among the statistical evaluations of the data; t test, one way analysis of variance (ANOVA), number and frequency (percent) distributions were taken in independent groups. Anthropometric measurements of students, assessment of energy and food items; arithmetic mean (X), standard deviation (Ss), upper and lower values and scale scores were calculated.As a result of the research; the majority of the students are know of the concept of healthy eating, that they are eat the most important meal of the day which is the breakfast, do not skip meals, prefer to eat at home, have high marks on the environment on the packaging, high level of environmental pollution information, it was determined that it affected the situation.
Collections