Karadeniz`deki dikenli vatoz (Raja clavata L. 1758) balıklarının bazı morfolojik özellikleri ile et verimi, et kalitesi ve karaciğer ağırlıkları arasındaki ilişkilerin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Sinop İli civarından temin edilen 1 kg. ın üzerindeki 200 adet Dikenli Vatoz (Raja clavata L.1758) balığı üzerin de sürdürülen araştırmada, dişi ve erkek balıklarda sırasıy la ortalama toplam uzunluk 69,46 +- 0,67 cm ve 74,59 +- 0,58 cm, kanatlar arası uzunluk 47,92+- 0,46 cm ve 50,44 +- 0,37 cm, toplam ağırlık 2159,02 +- 80,28 gr ve 2719,70 +- 61,90 gr. yene bilen kısım ağırlığı 773,75 + 27,98 gr ve 955,67 +- 24,31 gr, bulunmuştur. Yenebilen kısım oranı dişi balıklarda % 36,53, erkek balıklarda ise % 34,88, besin maddeleri miktarları ise % 77,23 su, % 19,46 ham protein, % 1,30 ham yağ, % 1,48 ham kül ve %53 nitrojensiz öz madde olarak saptanmıştır. The research done over 200 thornback ray weighing at least a kilo each, which have been obtained from the vicinity of Sinop indicated that the total length 69.46+O.67 cm and 74.59+0.58 cm, the disc width 47.92+0.46 cm and 50.44+0.37 cm, total weight 2159.02+80.28 gr and 2719.70+61.90 gr, the weight of the edible part 773.75+27,98 gr and 955.67+24.31 gr on the average in females and males respectively. The rate of the edible part was 36.53 % in female fish and 34.88 ^ in males. Chemical composition of edible part was determined as 77.23 > water, 19. 46 % crude protein, 1.30 % crude fat, 1.48 % crude ash.
Collections