TEZLER: Recent submissions
Now showing items 61-80 of 1142
-
Balıkesir ili iklim koşullarına uygun sera modellerinin oluşturulması ve ısıtma-soğutma yükünün belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Seralar bitkilerin yetişme periyodunda istedikleri iklim şartlarını optimum düzeyde sağlayan kontrollü yetiştirme ortamlarıdır.Soğuk gün ve gecelerde bitkilerin istediği sıcaklık değerlerine ulaşa bilmesi için seraların ... -
Tohum temizleme ve sınıflandırma makinalarında enerji tüketimlerinin maliyet üzerine etkisi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)21. Yüzyılın gelişmiş ülkelerindeki teknolojik ilerlemeler beraberinde tarımsal üretimdeki gelişmeleri de getirmiştir. Gelişme gösteren tarımsal üretimde verimliliği artırmak etkin enerji kullanımını gerektirmektedir. Tüm ... -
Antalya ili Topallı Köyü`nün sosyo-ekonomik yapısının incelenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmalar ışığında, 414 haneden oluşan Antalya İli Merkez İlçesi Topallı Köyünde 275 hanenin tarımsal üretim yaptığı saptanmıştır. Bu işletmelerden 63'üne (%22,9 anket uygulanmıştır.Elde edilen bulgulara göre ... -
Tahıl ekim makineleri imalatında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerin karakteristik özelliklerinin saptanması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Günümüzde Tarım makinelerinin bazı malzemelerinin standartlara uygun olarak üretilmediği görülmüştür. Bu malzemelerin standartlara uygun üretildiği takdirde getireceği avantajların belirlenmesi gerekmektedir.Bu çalışmada ... -
Tekirdağ köftesi üretiminde farklı gam kullanımının kalite özellikleri üzerine etkilerinin araştırılması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada farklı gam kombinasyonlarının Tekirdağ Köftesinin fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine olan etkileri incelenmiştir.Tekirdağ köftesi formülasyonunda ksantan gam, guar gam, karragenan gam ve ... -
Çeltiğin farklı yöntemlerle kurutulmasında bazı kurutma parametrelerinin saptanması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, çeltik kurutmada kullanılan yöntemler belirlenerek iki çeltik çeşidi için incelenmiştir. Kurutma yöntemleri olarak; güneş altında kurutma, gölgede kurutma ve bölgede yoğun olarak kullanımı mevcut olan depo ... -
İstanbul ilinde tüketime sunulan kırmızıbiberlerin bazı patojenler, kimyasal ve toksikolojik maddeler yönünden incelenmesi üzerine bir araştırma
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmada, İstanbul İlinde baharat paketleyen ve son tüketiciye ulaştıran büyük ölçekli 5 işletmeden bir yıl boyunca her ay alınan kırmızıbiber örnekleri Aflatoksin B1, toplam Aflatoksin, Sudan 1 ve Sudan 4 boyaları ... -
Bitkisel ekstrakt kullanımının Tekirdağ köftesinin mikrobiyolojik ve duyusal özellikleri üzerine etkisi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Baharatların antimikrobiyel etkileri tarih öncesi toplumlardan beridir bilinip kullanılmaktadır. Son yüzyılda baharatın lezzet verici bakterisidal fungustatik antimikrobiyal etkileri için farklı kullanımları üzerine bir ... -
Türkiye`deki tarım sektörünün sosyal güvenlik sorunlarına Avrupa Birliği ile uyum ekseninde çözüm önerileri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Tezin amacı Türkiye'deki tarım çalışanlarının sosyal güvenlik sorunlarını belirlemek ve Avrupa birliği ile uyumlaştırma sürecinde karşılaştırmalar yaparak var olan duruma çözüm önerileri getirmektir. Bu çalışmada Türk ... -
Marmara bölgesinde yetiştirilen silajlık (Sorgum bicolar moeneh) ve tane sorgum (Sorgum vulgare L.) genotiplerinin verim, tarımsal karakterler ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen silajlık ve tane sorgum genotiplerinin verim, tarımsal karakterler ve bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu araştırma 2005-2007 yılları arasında yürütülmüştür. ... -
Uzunköprü ilçe sınırlarındaki çeltik arazilerinin toprak özellikleri ve sınıflandırılmaları
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma, Uzunköprü ilçe sınırlarında yer alan çeltik alanlarının tipik morfolojik, fiziksel, kimyasal özelliklerini saptamak ve farklı toprak sınıflama sistemlerine göre sınıflandırmak amacı ile yapılmıştır.Çalışmanın ... -
Tekirdağ ilinde halk elinde yetiştirilen Karacabey merinos x kıvırcık melezi kuzular ile saanen melezi oğlaklarında canlı ağırlık-vücut ölçüleri ilişkileri ve bazı büyüme modellerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada Kıvırcık melezi kuzular ile Saanen Keçisi oğlaklarında Doğumdan itibaren 101 günlük yaşa kadarki dönemde canlı ağırlıklarına ve vücut ölçülerine ait veriler kullanılarak büyüme eğrilerinin çizilmesi amaçlanmıştır. ... -
Türkiye`de tarıma finansman sağlayan kuruluşlar ve tarıma katkıları
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırmanın amacı, Türkiye'de tarıma finansman sağlayan kuruluşların yapısal durumu ve üreticiye olan yeterliliğinin incelenmesidir. Türkiye'de tarım işletmelerinin sorunlarının büyük kısmını finansal sorunlar ... -
Türkiye`de et ve süt ürünlerinde tüketici algısı ve izlenen politikaların değerlendirilmesi Balıkesir ili örneği
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmanın başlıca amacı, Balıkesir ili ve ilçelerinde et ve süt tüketim alışkanlıklarını incelemek; bununla beraber Türkiye genelinde et ve süt ürünleri tüketiminin gelişmiş ülkelere göre düşük olmasının nedenlerini ... -
Tunceli-Ovacık yöresinde kırsal yerleşim durumu, sorunları ve çözüm önerileri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Kırsal yerleşimle ile yöresel düzeyde yapılan bu araştırma, Tunceli- Ovacık yöresindeki mevcut kırsal yerleşimlerin fiziki planlamalarıyla ilgili özellikleri belirlemek, yöredeki yerleşim sorunlarını ortaya koymak ve bu ... -
Buğdayda düşük sıcaklığın fide gelişme dönemindeki morfolojik ve fizyolojik özellikler üzerine etkileri
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırma, 2007 yetiştirme yılında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çayırova Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü Laboratuarı'nda, tesadüf parsellerinde bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak ... -
Bolu yöresinde küçükbaş hayvan barınaklarının durumu ve geliştirme olanakları
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Hayvancılığın ülkemiz kalkınmasında önemli bir yeri vardır. Bu yüzden hayvancılığın geliştirilmesi ve hayvanlardan sağlanan verimin arttırılması gerekmektedir. Hayvansal üretimde verimin arttırılması bakım, ıslah ve ... -
Sıra üzerine ilaçlama uygulamasında kullanılan iki farklı tip püskürtme memesi askı ünitesinin karşılaştırılması
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu tezde klasik ilaçlama ünitesi olan tekli meme ile yanlardan püskürtme yapan ikilipüskürtme ünitesi iz maddesi tutunması ve damla büyüklüğü karakteristik değerleri açısındanincelenmiştir. İz maddesi olarak Tartrazin ... -
Yonca balya silajında parça boyu, plastik rengi ve sarma katının silaj yem kalitesine etkisi
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Tarım işletmelerinde silaj yemi üretimi, işgücünün ekonomik olarak kullanılması ve hayvanların kış yemlemesinin güvence altına alınmasında büyük önem taşımaktadır.Bu çalışmada, yonca balya silajı yapım aşamasındaki farklı ... -
Çekirdeklik kabağın (Cucurbita pepo L.) hasat ve harmanına yönelik fiziko-mekaniksel özelliklerinin saptanması üzerine bir araştırma
(NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Ülkemizde özellikle Trakya yöresinde yaygın ekim alanlarına sahip bir bitki olan çekirdeklik kabağın ekonomik değeri gün geçtikçe artmaktadır. Ancak üretim yapısı incelendiğinde hem birim alandan alınan ürünün azlığı hem ...