Yonca balya silajında parça boyu, plastik rengi ve sarma katının silaj yem kalitesine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Tarım işletmelerinde silaj yemi üretimi, işgücünün ekonomik olarak kullanılması ve hayvanların kış yemlemesinin güvence altına alınmasında büyük önem taşımaktadır.Bu çalışmada, yonca balya silajı yapım aşamasındaki farklı uygulamaların, silaj yem kalitesine etkisi araştırılmıştır. Uygulamalar, parça boyu, balya sarma katı ve kullanılan plastik renginin değişimi şeklinde olmuştur. Denemeler, 2 parça boyutu (4 ve 8 cm) x 2 sarma katı (16 ve 20) x 2 plastik film rengi (siyah ve beyaz) x 3 tekerrür olarak düzenlenmiştir. Depolama sonrası (72 gün) yem analizleri için balyalar açılmıştır. Alınan örneklerde asetik asit, laktik asit, kül, pH , ham selüloz ve protein analizi içerikleri saptanmıştır. Denemelerde ayrıca, balya yüzey rengi ölçümleri de yapılmıştır.Balya sarma katı ve parça boyunun silaj kalitesi üzerinde önemli bir etkisinin olduğu, Ancak film renginin önemli bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Balya sarma katı 20 ve parça boyu 8 cm olduğu koşullarda en iyi silaj kalitesi elde edilmiştir. Silage as feed material has great advantage according to labor efficiency and winter feeding as green hay.Effect of different application parameters on silage quality of baler was aimed in this study. The parameters were particle length, number of layers and color of plastic film. Trials were performed with 2 particle length (4 and 8) x 2 number of layers (16 and 20) x 2 colors of plastic film ( black and white) x 3 replication. Acetic acid, lactic acid, ash, pH, crude fiber and protein were determined for silage quality. Silage baler surface color is also determined in the experiment.Number of layers and particle length affected significently silage quality. Whereas, plastic film color was not effected. The best quality silage was determined at the sample of 20 layers and 8 cm particle length.
Collections