Kilis yöresinden toplanan yerel susam (Sesamum indicum L.) populasyonlarının verim ve kalite parametrelerinin karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu tez çalışmasında; Kilis ve çevresinden toplanan 10 adet yerel susam(Sesamum indicum L) populasyonunun verim ve kalite parametrelerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Çalışma sonucunda morfolojik özelliklerden; bitki boyunun 60.60?67.36 cm, dal sayısının, 3.6?5.7 adet/bitki, bitkide kapsül sayısının 28.30?54.26 adet/bitki, kapsülde tane sayısının 28.30?55.90 adet/kapsül, bitkide ilk kapsül yüksekliğinin 23.73?27.73 cm, 1000 tane ağırlığının 2.56?3,84 g ve verimin ise 13.51?23.32 kg/da arasında değiştiği saptanmıştır. Kimyasal analizler sonucunda tohumlarda sabit yağ oranının % 30.16?% 40.36, protein oranının ise % 19.60-% 24.85 arasında olduğu tespit edilmiştir. Yağ asitleri kompozisyonu bakımından palmitik asit oranı % 9.33 ? 9,83, stearik asit oranı % 5.33?5.63, oleik asit oranı % 43.42?45.05, linoleik asit oranı % 38.12?39.80, ve araşidik asit oranı % 0.54?0.60 aralıklarında belirlenmiştir. İstatiksel olarak yağ ile protein arasında çok zayıf negatif bir korelasyon, oleik asit ile linoleik asit arasında ise çok güçlü negatif bir korelasyon olduğu saptanmıştır.Anahtar kelimeler: Morfolojik özellikler, protein oranı, sabit yağ oranı, Sesamum indicum L., yağ asitleri bileşimi In this thesis, Kilis and around the 10 pieces collected from local sesame (Sesamum indicum L) population tried to determine the yield and quality parameters. Morphological characteristics of the study, 60.60-67.36 cm plant height, branch number, 3.6-5.7 / plant, number of capsules per plant 28.30-54.26 / plant, seed number per capsule 28.30 - 55.90 units / capsule, the capsule in the plant height of 23.73-27.73 cm, 1000 grain weight and yield of the 13:51 to 23:32 2.56-3,84 g kg / ha, respectively. Chemical analysis of seeds as a result of the hard-fat ratio 30.16% 40.36%, 19.60% of protein-rate of 24.85% was found. 9:33% in terms of the composition of fatty acids, palmitic acid - 9.83, 5:33% stearic acid 5.63, 43.42-45.05% oleic acid, linoleic acid, 38.12-39.80%, and arachidic acid, the ratio was found to be 0.54-0.60%. Statistically very weak negative correlation between fat and protein, oleic acid and linoleic acid is a very strong negative correlation was found between.Key words: Morphological characteristics, protein content, hard fat, Sesamum indicum L., composition of fatty acids
Collections