Kilis yöresinden toplanan yerel susam (Sesamum indicum L.) populasyonlarının verim ve kalite parametrelerinin karşılaştırılması
dc.contributor.advisor | Özkan, Ali | |
dc.contributor.author | Ulukütük, Erdoğan | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T08:43:50Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T08:43:50Z | |
dc.date.submitted | 2011 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/656476 | |
dc.description.abstract | Bu tez çalışmasında; Kilis ve çevresinden toplanan 10 adet yerel susam(Sesamum indicum L) populasyonunun verim ve kalite parametrelerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Çalışma sonucunda morfolojik özelliklerden; bitki boyunun 60.60?67.36 cm, dal sayısının, 3.6?5.7 adet/bitki, bitkide kapsül sayısının 28.30?54.26 adet/bitki, kapsülde tane sayısının 28.30?55.90 adet/kapsül, bitkide ilk kapsül yüksekliğinin 23.73?27.73 cm, 1000 tane ağırlığının 2.56?3,84 g ve verimin ise 13.51?23.32 kg/da arasında değiştiği saptanmıştır. Kimyasal analizler sonucunda tohumlarda sabit yağ oranının % 30.16?% 40.36, protein oranının ise % 19.60-% 24.85 arasında olduğu tespit edilmiştir. Yağ asitleri kompozisyonu bakımından palmitik asit oranı % 9.33 ? 9,83, stearik asit oranı % 5.33?5.63, oleik asit oranı % 43.42?45.05, linoleik asit oranı % 38.12?39.80, ve araşidik asit oranı % 0.54?0.60 aralıklarında belirlenmiştir. İstatiksel olarak yağ ile protein arasında çok zayıf negatif bir korelasyon, oleik asit ile linoleik asit arasında ise çok güçlü negatif bir korelasyon olduğu saptanmıştır.Anahtar kelimeler: Morfolojik özellikler, protein oranı, sabit yağ oranı, Sesamum indicum L., yağ asitleri bileşimi | |
dc.description.abstract | In this thesis, Kilis and around the 10 pieces collected from local sesame (Sesamum indicum L) population tried to determine the yield and quality parameters. Morphological characteristics of the study, 60.60-67.36 cm plant height, branch number, 3.6-5.7 / plant, number of capsules per plant 28.30-54.26 / plant, seed number per capsule 28.30 - 55.90 units / capsule, the capsule in the plant height of 23.73-27.73 cm, 1000 grain weight and yield of the 13:51 to 23:32 2.56-3,84 g kg / ha, respectively. Chemical analysis of seeds as a result of the hard-fat ratio 30.16% 40.36%, 19.60% of protein-rate of 24.85% was found. 9:33% in terms of the composition of fatty acids, palmitic acid - 9.83, 5:33% stearic acid 5.63, 43.42-45.05% oleic acid, linoleic acid, 38.12-39.80%, and arachidic acid, the ratio was found to be 0.54-0.60%. Statistically very weak negative correlation between fat and protein, oleic acid and linoleic acid is a very strong negative correlation was found between.Key words: Morphological characteristics, protein content, hard fat, Sesamum indicum L., composition of fatty acids | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.subject | Botanik | tr_TR |
dc.subject | Botany | en_US |
dc.title | Kilis yöresinden toplanan yerel susam (Sesamum indicum L.) populasyonlarının verim ve kalite parametrelerinin karşılaştırılması | |
dc.title.alternative | The comparison of yield and quality parameters of local sesame (Sesame indicum L.) populations collected from kilis | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Sesame seed | |
dc.subject.ytm | Yield | |
dc.subject.ytm | Yield components | |
dc.subject.ytm | Fatty acids | |
dc.subject.ytm | Sesame | |
dc.subject.ytm | Sesamum indicum | |
dc.identifier.yokid | 416388 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 299306 | |
dc.description.pages | 48 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |