Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzkan, Ali
dc.contributor.authorUlukütük, Erdoğan
dc.date.accessioned2021-05-08T08:43:50Z
dc.date.available2021-05-08T08:43:50Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/656476
dc.description.abstractBu tez çalışmasında; Kilis ve çevresinden toplanan 10 adet yerel susam(Sesamum indicum L) populasyonunun verim ve kalite parametrelerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Çalışma sonucunda morfolojik özelliklerden; bitki boyunun 60.60?67.36 cm, dal sayısının, 3.6?5.7 adet/bitki, bitkide kapsül sayısının 28.30?54.26 adet/bitki, kapsülde tane sayısının 28.30?55.90 adet/kapsül, bitkide ilk kapsül yüksekliğinin 23.73?27.73 cm, 1000 tane ağırlığının 2.56?3,84 g ve verimin ise 13.51?23.32 kg/da arasında değiştiği saptanmıştır. Kimyasal analizler sonucunda tohumlarda sabit yağ oranının % 30.16?% 40.36, protein oranının ise % 19.60-% 24.85 arasında olduğu tespit edilmiştir. Yağ asitleri kompozisyonu bakımından palmitik asit oranı % 9.33 ? 9,83, stearik asit oranı % 5.33?5.63, oleik asit oranı % 43.42?45.05, linoleik asit oranı % 38.12?39.80, ve araşidik asit oranı % 0.54?0.60 aralıklarında belirlenmiştir. İstatiksel olarak yağ ile protein arasında çok zayıf negatif bir korelasyon, oleik asit ile linoleik asit arasında ise çok güçlü negatif bir korelasyon olduğu saptanmıştır.Anahtar kelimeler: Morfolojik özellikler, protein oranı, sabit yağ oranı, Sesamum indicum L., yağ asitleri bileşimi
dc.description.abstractIn this thesis, Kilis and around the 10 pieces collected from local sesame (Sesamum indicum L) population tried to determine the yield and quality parameters. Morphological characteristics of the study, 60.60-67.36 cm plant height, branch number, 3.6-5.7 / plant, number of capsules per plant 28.30-54.26 / plant, seed number per capsule 28.30 - 55.90 units / capsule, the capsule in the plant height of 23.73-27.73 cm, 1000 grain weight and yield of the 13:51 to 23:32 2.56-3,84 g kg / ha, respectively. Chemical analysis of seeds as a result of the hard-fat ratio 30.16% 40.36%, 19.60% of protein-rate of 24.85% was found. 9:33% in terms of the composition of fatty acids, palmitic acid - 9.83, 5:33% stearic acid 5.63, 43.42-45.05% oleic acid, linoleic acid, 38.12-39.80%, and arachidic acid, the ratio was found to be 0.54-0.60%. Statistically very weak negative correlation between fat and protein, oleic acid and linoleic acid is a very strong negative correlation was found between.Key words: Morphological characteristics, protein content, hard fat, Sesamum indicum L., composition of fatty acidsen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectBotaniktr_TR
dc.subjectBotanyen_US
dc.titleKilis yöresinden toplanan yerel susam (Sesamum indicum L.) populasyonlarının verim ve kalite parametrelerinin karşılaştırılması
dc.title.alternativeThe comparison of yield and quality parameters of local sesame (Sesame indicum L.) populations collected from kilis
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmSesame seed
dc.subject.ytmYield
dc.subject.ytmYield components
dc.subject.ytmFatty acids
dc.subject.ytmSesame
dc.subject.ytmSesamum indicum
dc.identifier.yokid416388
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid299306
dc.description.pages48
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess