Fen bilgisi öğretmen adaylarının sosyobilimsel bir konudaki argümantasyon becerilerinin eleştirel düşünme ve bilgi düzeyleri açısından incelenmesi: GDO örneği
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Son zamanlarda araştırmacılar tarafından `bilim insanının konuşma dili-argümantasyon`a yönelik ilgi giderek artış göstermektedir. Çünkü tartışmalı sosyal konuların eğitiminde argümantasyonun beceri boyutu önemli bir yer tutmaktadır. Bu bağlamda, yürütülen bu çalışmadaki temel amaç, fen bilgisi öğretmen adaylarının tartışmalı bir konu olan, GDO'lu besinler hakkındaki argümantasyon becerilerini incelemektir. Çalışma, nicel araştırma desenlerinden nedensel-karşılaştırma üzerine inşa edilmiştir. Çalışma, uygunluk örneklemi yoluyla seçilen Kırşehir ili Ahi Evran Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı'nda öğrenim görmekte olan 209 öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak, GDO'lu Besinlere Yönelik Bilgi Testi, Watson-Glaser Eleştirel Akıl Yürütme Gücü Ölçeği ve yarı yapılandırılmış tartışma soruları kullanılmıştır. Argümantasyon uygulamaları sürecinde elde edilen nicel veriler, bilgisayar ortamında SPSS 20.00 paket programına aktarılarak çözümlenmiştir. Bu çerçevede, argümantasyon sürecinde alınan puanlarla ilgili frekans (f), yüzde (%), aritmetik ortalama (¯X), standart sapma (Sd) hesaplanmış ve gruplar arasındaki karşılaştırmalar için Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Ayrıca argümantasyon uygulamasından elde edilen veriler betimsel olarak analiz edilerek, katılımcıların ortaya koydukları argümanların niteliği açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Araştırma bulguları doğrultusunda, bilgi düzeyi ve eleştirel düşünme becerisi faktörlerinin argümantasyon becerileri üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar ışığında bazı önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Adayları, Sosyobilimsel Konular, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar, Alan Bilgisi, Eleştirel Düşünme Becerileri, Argümantasyon Becerileri In recent times, researchers show an increasing interest in `argumentation – the vernacular of scientists` because argumentation skills have an important place in teaching controversial social issues. In this context, this study aims to investigate the argumentation skills of pre-service science teachers in relation to genetically modified (GM) foods. The study was built on the causal-comparison method as a quantitative research design. In accordance with the eligibility sample, it was conducted over 209 pre-service teachers from the Department of Science Teaching in Kırşehir Ahi Evran University. Knowledge Test for the GM Foods, Watson-Glaser Critical Thinking Appraisal and semi-structured discussion questions were used as data collection tools. The quantitative data, obtained through these data collection tools during the argumentation activities, were analyzed in a computer environment via SPSS 20.00. Then, the values of frequency (f), percentage (%), arithmetic mean (¯X), and standard deviation (Sd) were calculated to evaluate the scores got in the argumentation process, and Mann-Whitney U test was used in order to compare the groups. Furthermore, we descriptively analyzed the data obtained from the argumentation activities and tried to explain the quality of arguments of the participants. In line with the research findings, we concluded that the factors of knowledge level and critical thinking ability have an effect on argumentation skills. Finally, some suggestions were given in the light of these results. Keywords: Pre-service Teachers, Socio-scientific Issues, Genetically Modified Organisms, Content Knowledge, Critical Thinking Skills, Argumentation Skills
Collections