Kaz dağlarındaki yenilebilir bitkiler ve reçeteleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu tez çalışmasında, Kaz Dağları bölgesindeki tüm köyler gezilerek gıda olarak tüketilen yabani bitkilerin ve söz konusu bitkilerin genel özellikleri, kullanım şekilleri ve sağlığa faydaları incelenmiştir. Araştırma kapsamında, Kaz Dağları bölgesindeki köylerde, doğada kendiliğinden yetişebilen ve yöre halkı tarafından gıda amaçlı tüketilen 16 familyaya ait 30 türde bitki tespit edilmiştir. Bu bitkiler içinde; Compositae familyasına ait 4 tür, Apiaceae familyasına ait 2 tür tespit edilmiştir. Ayrıca Dioscoreaceae, Labiatae, Malvaceae, Papaveraceae, Brassicaceae, Urticaceae, Geraniaceae, Solanaceae, Cucurbitaceae, Capparaceae, Labiatae, Umbelliferae, Liliaceae, Caryophyllaceae familyalarına ait birer tür belirlenmiştir.Bu bitkilerin; salata, ana yemek, börek iç malzemesi, meze, turşu, reçel ve çiğ olarak tüketildiği görülmektedir. In this thesis study, the wild plants consumed as food and their characteristics, usage and health benefits have been examined in Kaz Mountains region. In this research it was determined that 30 wild species belonging to 16 families at the villages of Kaz Mountains.These families are as follows: 4 species are belonging to Compositae family, 2 species are belonging to Apiaceae family and an one each species belonging to Dioscoreaceae, Labiatae, Malvaceae, Papaveraceae, Brassicaceae, Urticaceae, Geraniaceae, Solanaceae, Cucurbitaceae, Capparaceae, Labiatae, Umbelliferae, Liliaceae, Caryophyllaceae families.These plants; salads, main meals, pastries, snacks, meze, pickles, jam and raw are consumed.
Collections