Show simple item record

dc.contributor.advisorGök, İlkay
dc.contributor.authorAydeniz, Funda
dc.date.accessioned2021-05-08T07:33:53Z
dc.date.available2021-05-08T07:33:53Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2020-04-17
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/631863
dc.description.abstractBu tez çalışmasında, Kaz Dağları bölgesindeki tüm köyler gezilerek gıda olarak tüketilen yabani bitkilerin ve söz konusu bitkilerin genel özellikleri, kullanım şekilleri ve sağlığa faydaları incelenmiştir. Araştırma kapsamında, Kaz Dağları bölgesindeki köylerde, doğada kendiliğinden yetişebilen ve yöre halkı tarafından gıda amaçlı tüketilen 16 familyaya ait 30 türde bitki tespit edilmiştir. Bu bitkiler içinde; Compositae familyasına ait 4 tür, Apiaceae familyasına ait 2 tür tespit edilmiştir. Ayrıca Dioscoreaceae, Labiatae, Malvaceae, Papaveraceae, Brassicaceae, Urticaceae, Geraniaceae, Solanaceae, Cucurbitaceae, Capparaceae, Labiatae, Umbelliferae, Liliaceae, Caryophyllaceae familyalarına ait birer tür belirlenmiştir.Bu bitkilerin; salata, ana yemek, börek iç malzemesi, meze, turşu, reçel ve çiğ olarak tüketildiği görülmektedir.
dc.description.abstractIn this thesis study, the wild plants consumed as food and their characteristics, usage and health benefits have been examined in Kaz Mountains region. In this research it was determined that 30 wild species belonging to 16 families at the villages of Kaz Mountains.These families are as follows: 4 species are belonging to Compositae family, 2 species are belonging to Apiaceae family and an one each species belonging to Dioscoreaceae, Labiatae, Malvaceae, Papaveraceae, Brassicaceae, Urticaceae, Geraniaceae, Solanaceae, Cucurbitaceae, Capparaceae, Labiatae, Umbelliferae, Liliaceae, Caryophyllaceae families.These plants; salads, main meals, pastries, snacks, meze, pickles, jam and raw are consumed.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKaz dağlarındaki yenilebilir bitkiler ve reçeteleri
dc.title.alternativeRenewable plants and preparations in Kaz mountains
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-04-17
dc.contributor.departmentGastronomi Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmEdible plants
dc.subject.ytmWild plants
dc.subject.ytmKaz mountain
dc.subject.ytmPlants
dc.subject.ytmPlants-medicinal
dc.identifier.yokid10193900
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid526990
dc.description.pages255
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess