Show simple item record

dc.contributor.advisorNazlı, Bülent
dc.contributor.authorÖktem Olgun, Elmas
dc.date.accessioned2021-05-08T07:31:25Z
dc.date.available2021-05-08T07:31:25Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2020-05-20
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/630803
dc.description.abstractKIRMIZI ET DOKUSUNDA YASAKLI ANABOLİZANLARIN TESPİTİNE YÖNELİK HIZLI ve PRATİK ANALİTİK YÖNTEM GELİŞTİRİLMESİ Elmas Öktem Olgun Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Tez Danışmanı: Prof. Dr. Bülent NAZLI Eylül-2016: 64 + XII Hayvan yetiştiriciliğinde çeşitli amaçlar için kullanılan hormonların sağlık açısından taşıdığı önem nedeniyle et ve et ürünlerinin hormon kalıntıları açısından sık sık kontrol edilmesi gerekmektedir. Gıda numunelerinde hormon kalıntılarının tespit edilme yöntemlerinin zor ve zaman alıcı olduğundan bu çalışma Kırmızı Et Dokusunda Yasaklı Anabolizanların Tespitine Yönelik Hızlı Ve Pratik Analitik Yöntem Geliştirilmesi amacı ile yapıldı. Bu nedenle hormon analizlerinde sık olarak kullanılan LC-MS/MS yönteminde numune hazırlanması ve çoklu bileşen analiz metodu kullanılması işlemleri modifiye edildi. Numune hazırlama aşamasında ekstraksiyon solventi değiştirildi ve çözelti temizleme aşamasında kullanılan katı faz ekstraksiyon çözeltisi saflaştırıldı. LCMS/MS ile çoklu bileşen analiz aşamasında farklı sınıflardan olan anabolizan maddelerin birlikte analiz edilmesi için tek enjeksiyonla farklı gruplar birleştirilerek çalışıldı. Modifiye edilen metodun validasyon ve ölçüm belirsizliği saptandıktan sonra elde edilen bulgular literatürler ile karşılaştırıldı ve metodun daha hızlı ve pratik olarak güvenilir sonuçlar verdiği kanaatına varıldı.
dc.description.abstractABSTRACT DEVELOPMENT OF QUICK AND PRACTICAL ANALYTİCAL METHOD FOR DETECTION OF ILLEGAL ANABOLIC RESİDUES IN MEAT AND MEAT PRODUCTS Elmas Öktem Olgun Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Tez Danışmanı: Prof. Dr. Bülent NAZLI Eylül-2016: 64 + XII Analysing the growth promoters as residues in meat and meat products is important for the public health. Beacuse of diffulculties and the current time consuming aspect of the method we need to develop a quick and practical analytical method for discovering illegal anabolic residues in meat and meat products. Therefore we modified a quick sample preparation and combined multi class analytes for LCMS/MS. Initially we changed the extraction solvent and the clean up procedure of the solid phase extraction. Later we changed the LC-MS/MS method and combined different groups of multi analytes of the anabolic compounds in one injection. After modifiying the method we validated and calculated the uncertainty and we checked the outcome with the literature. Finally we were convinced that the method is quick, practical and reliable.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleKırmızı et dokusunda yasaklı anabolizanların tespitine yönelik hızlı ve pratik analitik yöntem geliştirilmesi
dc.title.alternativeDevelopment of quick and practical analyti̇cal method for detection of illegal anabolic resi̇dues in meat and meat products
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-05-20
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10128426
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid621407
dc.description.pages89
dc.publisher.disciplineGıda Mühendisliği Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess