Show simple item record

dc.contributor.advisorGaripoğlu, Gökçen
dc.contributor.authorErim, Burak
dc.date.accessioned2021-05-08T07:31:19Z
dc.date.available2021-05-08T07:31:19Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-04-10
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/630759
dc.description.abstractÇalışmanın amacı, Üniversite Öğrencileri tarafından '' İleri Glikasyon Son Ürünleri '' alım seviyelerinin belirlenmesidir. Çalışma 2018 yılı Mayıs-Temmuz ayları arasında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinde okuyan , 18-28 yaş aralığında, erkek (n:36) ve kadın (n:164) 200 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde eğitim gören öğrencilere yüz yüze görüşme yöntemi ile antropometrik özellikleri, besin tüketim sıklıkları ve beslenme alışkanlıklarına yönelik anket uygulanmıştır. Ayrıca öğrencilerin 3 günlük besin tüketim kayıtları alınmıştır. Enerji ve besin ögeleri alımları Beslenme Bilgi Sistemleri Paket Programı (BEBİS) aracılığıyla analiz edilmiştir. Öğrencilerin günlük besin tüketim kayıtlarına göre aldıkları günlük AGE miktarları saptanmıştır.Çalışmaya katılan bireylerin AGE alım ortalaması 8900,75±302,33 kU olarak bulunmuştur. Erkek bireylerin günlük AGE alım düzeyleri 10570,92±794,57 kU ve kadın bireylerin 8534,12±318,97 kU' dir (p<0,05). Beslenme ve Diyetetik okuyan öğrenciler ile diğer bölümlerde okuyan öğrencilerin günlük AGE alım düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Aynı şekilde çalışmaya katılan öğrencilerin ikamet ettikleri yerler ve günlük AGE alımları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Bireylerin enerji ve yağ tüketimleri ile AGE alımları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,05).Bu konu üzerinde daha çok çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bireyler ileri glikasyon son ürünleri konusunda bilgilendirilmeli ve daha sağlıklı beslenme ve pişirme alışkanlıkları kazandırılmalıdır.
dc.description.abstractThe aim of the study is to determine the intake levels of '' Advanced Glycation End Products '' by University Students. The study was conducted on 200 male (n: 36) and female (n: 164) students studying at Sabahattin Zaim University in Istanbul between May-July 2018. In the scope of the research, students who were educated at Istanbul Sabahattin Zaim University had face to face interview, anthropometric features, frequency of food consumption and questionnaire about eating habits. In addition, 3-day food consumption records of students were taken. Energy and nutrient intake were analyzed through the Nutrition Information Systems Package Program (BEBIS). Daily Advanced Glycation End-Products levels were determined based on the students' daily food consumption records.The mean AGE intake for the subjects participating in the study was 8900.75 ± 302.33 kU. Daily AGE intake levels of male subjects were 10570,92 ± 794,57 kU and female subjects were 8534,12 ± 318,97 kU (p <0,05). No significant difference was found between daily AGE intake levels of students who study Nutrition and Dietetics and students who study in other departments (p> 0,05). Likewise, there was no significant relationship between the place of residence of students participating in the study and daily AGE purchases (p> 0,05). There was a significant relationship between energy and fat consumption of individuals and AGE purchases (p <0.05).More research is needed on this subject. Individuals should be informed about advanced glycation end products and gain more healthy eating and cooking habits.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleÜniversite öğrencilerinde tahmini `ileri glikasyon son ürünleri (AGE)` alım düzeylerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of consumption levels of `advanced glycation end products (AGE)` in university students
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-04-10
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10228867
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid531912
dc.description.pages107
dc.publisher.disciplineBeslenme ve Diyetetik Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess