Ülkemizde bebek ve küçük çocuk gıdalarına takviye edilmiş folik asitin biyoerişilebilirliğinin in vitro gastrointestinal sistem ile incelenmesi
dc.contributor.advisor | Yaman, Mustafa | |
dc.contributor.advisor | Çatak, Jale | |
dc.contributor.author | Mizrak, Ömer Faruk | |
dc.date.accessioned | 2021-05-08T07:31:16Z | |
dc.date.available | 2021-05-08T07:31:16Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-05-05 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/630735 | |
dc.description.abstract | Bebeklerin ve çocukların büyüme ve gelişiminde yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. Bebek maması temel olarak süt ve süt ürünleri ile formüle edilmektedir. Bebeklerin yeterli ve dengeli beslenmesi için bebek gıdalarına belirli miktarda vitamin ve mineral takviyesi yapılmaktadır. Süt ve süt ürünlerinde doğal folat miktarı çok düşük olduğundan bebek mamaları folik asit ile zenginleştirilmektedir. Ancak süt ve süt ürünlerinde belirli miktarda folat bağlayıcı protein bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, in vitro bir gastrointestinal sindirim sistemi ile farklı mide pH değerleri altında süt ve süt ürünleri ile formüle edilmiş bebek ek gıdalarına, devam sütlerine ve mamalarına takviye edilen folik asidin biyoerişilebilirliğini tespit etmektir. Bebek maması örneklerinde folik asidin biyoloerişilebilirliği mide pH 1.5'te % 56-71, mide pH 4'te % 35-49 arasında değişmektedir. Tahıl bazlı bebek ek gıdalarında (süt tozu dahil), mide pH 1.5'te % 59-78, mide pH 4'te % 31-67 arasında değişmektedir. Bebek devam sütlerinde, mide pH 1.5'te % 42-67 arasında değişmektedir ve mide pH 4'te % 38-57 arasında değişmektedir. Sonuç olarak, bebek mamasına eklenen folik asidin biyoerişilebilirliğinin hem folat bağlayıcı proteinlerden (FBP) hem de mide pH'ından etkilendiği düşünülmektedir. Bu nedenle folik asidin biyoerişilebilirliğinin yüksek mide pH'da düşük olduğu gözlendi. Bu sonuçlar folik asidin biyoerişilebilirliğinin in vivo olarak daha düşük olabileceğini gösterebilir. | |
dc.description.abstract | Adequate and balanced nutrition is important in the growth and development of infants and young children. Baby foods are mainly formulated with milk and milk products, although the amount of natural folate in the milk is very low. The aim of this study was to determine the bioaccessibility of added folic acid in baby foods formulated with milk and milk products under conditions of different gastric pH values by an in vitro simulated gastrointestinal digestive system. In infant formula samples, the bioaccessibility of folic acid ranges between 56-71 % at gastric pH 1.5, while it ranges between 35-49 % at gastric pH 4. In cereal-based baby foods (including milk powder), it ranges between 59-78 % at gastric pH 1.5, and it ranges between 31-67% at gastric pH 4. In follow-on baby milk, it ranges between 42-67 % at gastric pH 1.5, and it ranges between 38-57 % at gastric pH 4. Consequently, it is thought that the bioaccesibility of folic acid that is added to baby food is affected by both folate binding proteins (FBP) and gastric pH. Therefore, it was observed that the bioaccesibility of folic acid was lower in the higher gastric pH. These results may indicate that the bioaccessibility of folic acid may be lower in vivo. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Ülkemizde bebek ve küçük çocuk gıdalarına takviye edilmiş folik asitin biyoerişilebilirliğinin in vitro gastrointestinal sistem ile incelenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of bioaccessibility of fortified folic acid in infant formula milks and young children follow-on milks analyzed with in vitro gastrointestinal digestive system in Turkey | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-05-05 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10251769 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 544850 | |
dc.description.pages | 62 | |
dc.publisher.discipline | Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı |